Mainos
Mainos

Saksa pohtii täyshuntujen käyttöä – puidaan nyt korkeimmissa oikeusasteissa

Lähestyvät parlamenttivaalit ja Euroopan terrori-iskut ovat kiihdyttäneet myös Saksassa keskustelua musliminaisten pukeutumisesta. 

Muslimien pukeutuminen näyttää herättävän keskustelua ympäri Eurooppaa. Norjalaisen Aftenposten-lehden tekemän selvityksen mukaan usea Euroopan maa harkitsee parhaillaan muslimisnaisten täyshuntujen kieltoa.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen sanoo, että Saksassa täyshuntuun pukeutumista puidaan korkeimmissa oikeusasteissa.

– Keskustelua musliminaisten asuista on käyty täällä Saksassa jo pitkään. Ulkomaalaisvastaisuus ja erityisesti muslimeihin kohdistuva epäluulo kasvaa ja se kiihdyttää keskustelua, Nurminen sanoo.

Ensi viikonloppuna on Etu-Pommerin osavaltiossa osavaltiovaalit. Aihe on esillä, vaikka itäisessä Saksassa on selvästi vähemmän maahanmuuttajia ja muslimeja kuin entisen Länsi-Saksan alueella.

– Keskustelun taustalla ovat myös Euroopassa tehdyt terrori-iskut kesän ja kevään aikana, yksi niistä täällä Münchenissä. Jotkut ihmiset liittävät nämä teot suoraan muslimeihin.

Opettajat eivät saa käyttää täyspeittävää vaatetta

– Perusperiaate täällä on se, että esimerkiksi opettajat ja muutamat muut julkiset ammattiryhmät eivät saa käyttää täyspeittävää niqabia. Linjaus on kiistanalainen ja päätöksiä on viety korkeimpiin oikeusasteisiin ja ihan lopullisia ratkaisuja näistä ei ole missään.

Saksassa koko vartalon peittävien huntujen käyttäjiä on varsin vähän. Suurin osa Saksan muslimeista on turkkilaisia, ja nämä naiset pukeutuvat huiviin.

– Kyse ei ole suuresta asiasta, mutta puheenaiheeksi tämä on tietenkin noussut. 

Asiantuntijoiden mielestä täyshuntu on joillekin Saksan muslimeille enemmänkin poliittinen kannanotto kuin uskonnollinen tapa.

– Monelle huntukieltoa ajavalle kyse on helposta ratkaisusta muslimeihin kohdistuvalle pelolle. Heille ajattelun taustalla ovat usein juuri nämä terrori-iskut. On selvä, että huntukeskustelu pikemminkin kiihdyttää vastakkainasettelua kuin vähentää sitä, Nurminen painottaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme