Mainos
Mainos

Musta laatikko kestää räjähdyksen ja lentoturman – tämän takia

Lentokoneen tietoja keräävä ns. musta laatikko kestää tulipalon, räjähdyksen ja jopa lentoturman tapaisen törmäyksen. Onnettomuuskeskuksen johtava tutkija Ismo Aaltonen avasi mustan laatikon toimivuutta eilen MTV3-kanavan Seitsemän uutisissa.

– Musta laatikko pitää sisällään virta- ja elektroniikkayksikön, tieto on paksun massan sisällä suojattuna, kyse niin sanotusta flash-muistista, eli mitään nauhoja ei sisällä liiku, kyse on tavallaan muistikortista, joka kestää hyvin suuria iskuja.

Aaltonen toivoo, että Germanwingsin turmakoneen kadoksissa oleva tallennin on sellaisessa kunnossa, että siitä saadaan jotain tietoa ulos. Jo nyt ensimmäisestä mustasta laatikosta on saatu äänitallennin purettua.

Se on olennainen asia, josta saadaan valtavasti tietoa. Kun koneesta saadaan kokonaisdata ja parametrit selvitettyä, ne yhdistettynä tiedetään jo hyvin paljon mitä tapahtui, Aaltonen jatkaa.

Koneen matkustajalistaa ja matkustajien kansallisuuksia ei ole vielä voitu julkistaa. Aaltonen pitää tätä ongelmallisena.

– Olemme harjoituksissa todenneet, että emme saa ihmisten kansallisuuksia tietoon, silloin kun Schengen-alueen sisällä lennetään. Myöskään lentoyhtiöiden matkustajaluetteloissa ei ole näitä passi- ei kansallisuustietoja. Tämän vuoksi emme ole pystyneet esimerkiksi tässä vaiheessa vahvistamaan vielä kaikki koneessa olleita kansallisuuksia. Välttämättä ei edes tiedetä siis, oliko koneessa esimerkiksi suomalaisia.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme