Mainos
Mainos

Mustista aukoista uutta tietoa

Amerikkalaiset tutkijat ovat havainneet kaukana ulkoavaruudessa poikkeuksellisen ilmiön, joka voi antaa uutta tietoa mustien aukkojen kehityksestä.

Tutkijoiden mukaan Lohikäärmeen tähdistössä noin neljän miljardin valovuoden päässä Maasta musta aukko on niellyt tähden sellaisella voimalla, että se synnytti gammasädepurkauksen, joka on kestänyt jo yli kaksi kuukautta.

Normaalisti purkaukset kestävät vain millisekunteja tai sekunteja. Tapauksen kummallisuutta lisää se, että kyseistä mustaa aukkoa on pidetty passiivisena.

Tutkija Joshua Bloom Kalifornian yliopistosta arvioi, että tällainen tapaus saattaa osua kohdalle vain kerran miljoonassa vuodessa. Hänen mukaansa se voi antaa tärkeää tietoa mustien aukkojen kehityksestä, erityisesti siitä, miten ne kasvavat oman Aurinkomme kokoluokasta jopa miljardikertaisiksi.

Gammasädepurkaukset ovat valtavia kosmisia räjähdyksiä, joiden aikana voi vapautua enemmän energiaa kuin mitä Aurinko tuottaa koko elinkaarensa aikana.

(MTV3 - STT - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme