Mainos
Mainos

Myanmariin ulkonaliikkumiskieltoja

Joidenkin tietojen mukaan Yangonin kaupunkiin on komennettu sotilaita, jotka kuuluvat samaan yksikköön, joka kukisti kansannousun 1980-luvulla. Tänään jälleen 100 000 ihmistä on osallistunut protestimarssiin.

Myanmarin sotilasjuntan kärsivällisyys maassa jo viikkoja jatkuneisiin mielenilmauksiin näyttää olevan vähitellen loppumassa.

Myanmaria hallitseva sotilasjuntta on julistanut Yangonin ja Mandalayn kaupunkeihin öisen ulkonaliikkumiskiellon. Myanmarin suurimmassa kaupungissa Yangonissa kuulutukset kertovat ulkonaliikkumiskiellon kestävän huomisaamuun. Silminnäkijöiden mukaan sotilasjuntta on lisäksi ilmoittanut, että kaupunki on armeijan komennossa seuraavat kaksi kuukautta.

Yangoniin on siirretty satoja poliiseja, jotka eristivät lähes koko kaupungin keskustan.

Silminnäkijöiden mukaan Yangoniin on siirretty myös sotilaita. Vahvistamattomien tietojen mukaan kaupunkiin olisi siirretty sama sotilasyksikkö, joka kukisti verisesti vuoden 1988 kansannousun.

Uutistoimisto Reutersin nimettömänä esiintyneen lähteen mukaan myös demokratiajohtaja Aung San Suu Kyi olisi siirretty kotiarestista pahamaineiseen Insein vankilaan jo sunnuntaina. Mellakkapoliisit päästivät lauantaina kolmisentuhatta mielenosoittajaa Suu Kyin talon luokse ja demokratiajohtaja tuli ulos rukoilemaan munkkien kanssa. Tämän jälkeen mielenosoittajia ei enää talolle päästetty.

Varsinaiset mielenosoitukset Yangonissa sujuivat tänään rauhallisesti. Liki 100 000 munkkia ja heidän kannattajaansa marssi sotilasjunttaa vastaan. Juntta oli etukäteen kieltänyt mielenosoituksen, mutta viranomaiset eivät puuttuneet sen kulkuun.

Arviolta liki 3000 ihmistä sai surmansa vuonna 1988, kun juntta murskasi kansannousun kovin ottein.

Myanmarin sotilasjuntta on ollut tänään koolla hätäkokouksessa maan pääkaupungissa Naypyidawissa. Juntta on pohtinut, miten vastata maassa jatkuviin mielenilmauksiin. Protestit ovat laajimpia kahteen vuosikymmeneen.

Kiina toivoo tilanteen rauhoittuvan Myanmarissa. Kiina ilmoitti, ettei se aio sekaantua naapurinsa sisäisiin asioihin.

- Kiina ei aio puuttua tilanteeseen. Kiina haluaa nähdä naapurimaa Myanmarin olojen rauhoittuvan ja toivoo maalle suotuisaa talouskehitystä, maan ulkoministeriö viestitti.

Mielenosoitukset ovat suurimmat Myanmarissa 20 vuoteen. Niillä vastustettiin alun alkaen bensan hinnankorotuksia, mutta protestit saivat nopeasti muita poliittisia piirteitä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme