Mainos
Mainos

Mykkänen: Toiveet järkiavioeron toteutumisesta EU:n ja Britannian välillä vahvistuvat

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan väliaikaisen tulliunionin muodostuminen Britannian ja EU:n välillä olisi Suomen kannalta ehdottomasti hyvä asia. Esimerkiksi suomalaisella metsäteollisuudella on mittavaa vientiä Britanniaan.


– On ehdottomasti hyvä asia, jos saadaan poistettua riski siitä, että kahden vuoden päästä on tulliraja olemassa. Nythän tämä riski on vielä olemassa, Mykkänen sanoi STT:lle.

Britannia harkitsee väliaikaisen tulliunionin muodostamista EU:n kanssa sen jälkeen, kun maa eroaa EU:sta keväällä 2019. Britannian tuotteiden vapaa liikkuvuus unionin sisämarkkinoilla lakkaa maan erotessa EU:sta. Britannian EU-erosta vastaavan ministeriön mukaan jonkinlainen väliaikaisratkaisu saattaa olla tarpeen ennen kuin uudet tullijärjestelyt saadaan aikaiseksi.

Britannian harkinta tulliunionista vahvistaa Mykkäsen mielestä toiveita järkiavioerosta.
Mykkäsen mukaan avaus on merkki siitä, että briteille on tärkeintä saada varmistettua maan teollisuuden kaupan jatkuminen EU:n suuntaan keskeytyksettä.
– Jos he ovat valmiita luopumaan siitä, että he sinä aikana voisivat sopia kauppasopimuksia muihin suuntiin, niin lyhytaikaisena ratkaisuna väliaikainen tulliunioni on mahdollinen.

Kovia puheita puolin ja toisin

Mykkänen muistuttaa, että aiemmin britit ovat korostaneet haluavansa saada heti neuvotella omia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa.

– Tässä on välillä ollut aika kovia puheita puolin ja toisin niin kuin neuvotteluihin aika ajoin kuuluukin, Mykkänen sanoi.

Britannian ja EU:n välisistä vapaakauppasopimusneuvotteluista on ennakoitu vaikeita. EU ei ole toistaiseksi suostunut neuvottelemaan vapaakauppasopimuksesta, vaan se haluaa ensin saada selvyyden kolmeen keskeiseen ongelmakysymykseen: brexitiin liittyviin rahoituksellisiin kysymyksiin, kansalaisten oikeuksiin ja Pohjois-Irlannin rajakysymykseen.

Rajatarkastusten palauttamisen Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille on pelätty horjuttavan Pohjois-Irlannin herkkää poliittista tilannetta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme