Mainos
Mainos

Myös Iso-Britannia on rajoittamassa elektronisten laitteiden vientiä matkustamoihin tietyiltä kentiltä Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta

Myös Britannia kaavailee kieltävänsä kännykkää isommat laitteet käsimatkatavaroista lennoilla, jotka tulevat Britanniaan tietyistä Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maista. 

AFP:n tietojen mukaan Britannia kieltää matkapuhelinta isommat elektroniset laitteet käsimatkatavaroista lennoilla kuudesta maasta: Egypti, Jordania, Libanon, Saudi-Arabia, Tunisia ja Turkki. Vastaavista rajoituksista kerrottiin aiemmin USA:ssa.  

Uutistoimiston tietojen mukaan joitakin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden lentoja koskeva elektronisten laitteiden kielto tulee voimaan viimeistään lauantaina. Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Telegraph turvallisuuslähteiden perusteella.

Useat amerikkalaisviestimet kertoivat aiemmin, että Yhdysvallat kieltää kännykkää isommat laitteet tietyillä lennoilla useilta Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kentiltä. Kielletyt laitteet - kuten tabletit ja kannettavat tietokoneet - pitää laittaa ruumaan.

Amerikkalaismedian mukaan Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto on vahvistanut tiedon uusista rajoituksista. Sanomalehti New York Times kertoo, että uudet määräykset ovat jo astuneet voimaan ja lentoyhtiöillä on neljä vuorokautta aikaa ryhtyä noudattamaan niitä. Washington Postin mukaan ne ovat voimassa toistaiseksi.

Matkustamorajoituksista on tänään liikkunut paljon vahvistamattomia ja ristiriitaisia tietoja. 

Kieltolistalla kymmenen kenttää 

New York Timesin mukaan viranomaiset kertoivat muutoksista amerikkalaismedialle eilen illalla paikallista aikaa. Lehti oli haastatellut lentokenttien turvallisuudesta vastaavan viraston TSA:n työntekijää, jonka mukaan kaikille TSA:n työntekijöille ei ollut kerrottu asiasta eilisiltaan mennessä.

Rajoitukset koskevat lentoyhtiöitä, jotka lentävät Yhdysvaltoihin yhteensä kymmeneltä lentokentältä Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Kentät ovat Turkin Istanbul, Egyptin Kairo, Qatarin Doha, Arabiemiraattien Abu Dhabi ja Dubai, Marokon Casablanca, Kuwaitin pääkaupunki Kuwait, Jordanian Amman sekä Saudi-Arabian Jedda ja Riad. 

Pommi-iskuja matkustajakoneisiin pelätään


Yhdysvaltojen kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto ei ole nimennyt mitään tiettyä uhkaa, jonka takia rajoitukset otetaan käyttöön. CNN:n haastattelema nimettömänä esiintynyt ilmailuviranomainen kertoi, että muutokset liittyvät huoleen kenttien turvatarkastusten tasosta.

Toisen CNN:n lähteen mukaan rajoituksella yritetään vastata erityisesti Arabian niemimaan al-Qaidan (Aqap) uhkaan. Lähde kertoi uutiskanavalle, että Jemenissä hiljattain tehdyissä operaatioissa saatiin tietoja, jotka ovat vaikuttaneet uhka-arvioon.

CNN:n mukaan Aqap on yrittänyt kehittää räjähteitä, joissa olisi vain vähän tai ei ollenkaan metallia, ja jotka voitaisiin salakuljettaa matkustajakoneisiin.   

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme