Mainos
Mainos

Myös nämä valtioiden päämiehet kohujen keskiössä – katso lista

Viranomaistietojen mukaan Ranskan ex-presidentti Nicolas Sarkozy on pidätetty kuulusteluja varten liittyen korruptiotapaukseen. Historiaan mahtuu myös monia muita valtionpäämiehiä, joiden puuhat ovat herättäneet epäilyjä tai ne eivät ole aina kestäneet päivänvaloa. MTV Uutiset listasi mielenkiintoisimmat tapaukset.

Kuuluisia valtionpäämiesten epäiltyjä toimia (listassa ei ole mukana diktaattoreita eikä sotarikosepäiltyjä):

1. Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon joutui ainoana Yhdysvaltain presidenttinä eroamaan kesken kauden 1974 välttyäkseen Watergate-skandaalin oikeudenkäynniltä. Seuraaja Gerald Ford armahti Nixonin vaikka Nixonia ei koskaan tuomittukaan.


 

2. Bill Clinton joutui syytteeseen seksiskandaalista vuonna 1998 Monica Lewinskyn kanssa, mutta senaatti äänesti syytteet nurin.


 

3. Italian Silvio Berlusconilla on ollut virassaan arviolta vajaa 30 oikeusjuttua, mutta hän vältti useat tapauksen pääministerin immuniteetin nojalla. Sen mentyä Berlusconi sai lopulta tuomiot virka-aseman väärinkäytöstä ja veronkierrosta. Oikeusjuttuja on vielä kesken.

 

4. Perun presidenttiä Alberto Fujimoria epäiltiin ihmisoikeusrikkomuksista ja korruptiosta niin vahvasti, että hän pakeni maasta vuonna 2000 Japaniin. 2005 Fujimori matkusti Chileen, joka luovutti hänet ripeästi oikeuteen Peruun. Fujimori on tiettävästi ainoa demokraattisesti valittu valtionpoäämies joka on karannut toimestaan ja luovutettu kotimaahan tuomittavaksi.

 

5. Israelin presidentti Moshe Katsav joutui eroamaan 2007 epäiltynä raiskauksista. Hän sai tuomion niistä ja seitsemän vuotta vankeutta alkaen vuodesta 2011.

 


6. Taiwanin presidentti Chen Shui-bian joutui eroamaan vuonna 2008 suurista korruptioepäilyistä ja aseman väärinkäytöstä. Lisäksi ex-presidentin pojan epäiltiin pesseen rahaa ja vaimon siirtäneen valtion varoja ominaan ulkomaille.

 


7. Yhdysvalloissa vuoden 2000 presidentinvaaleissa Floridan ääntenlasku epäonnistui niin pahoin, että republikaani George Bush nuorempi tuli valituksi korkeimman oikeuden päätöksellä Al Goren tappioksi. Bushin veljen, Floridan kuvernööri Jebin uumoiltiin vaikuttaneen asiaan mutta näyttöä ei ollut.

8. Thaimaassa 2006 sotilasjuntta suisti pääministeri Thaksin Sinawatran virasta, kun menestyvän liikemiehen Thaksinin epäiltiin laajasti sotkeneen politiikkaa ja liiketoimia vaurastuakseen. Thaimaan politiikka on siitä lähtien ollut sekavaa, eikä Thaksinin vaikutus ole edelleenkään poissuljettu.

 


9. Aiemmin Ranskassa presidentti Valéry Giscard-d'Estaingin epäiltiin ottaneen lahjuksina vastaan timantteja 1970-luvulla Keski-Afrikan diktaattori Jean-Bédel Bokassalta. Presidentin kanslia myönsi vain, että timantit olivat vähäarvoista teollisuusluokkaa. 

10. 1980-luvulla Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan joutui sotkuun, jossa paljastui, että Yhdysvallat oli myynyt aseita vientikieltoa vastaan Iranille rahoittaakseen oikeistolaississien toimintaa Nicaraguassa. Epäilyt kohdistuivat siihen, tiesikö Reagan mitä oli tekeillä. Alaisia joutui oikeuteen.

  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme