Mainos
Mainos

Näin Isisiin liittyy eurooppalaisia – kärjessä Tanska ja Ruotsi

Väkilukuun suhteutettuna Belgiasta, Tanskasta ja Ruotsista on lähtenyt eniten eurooppalaisia taistelijoita Syyriaan ja Irakiin, arvioi kansainvälinen tutkimuskeskus. Tärkein ulkomaisten taistelijoiden lähde on kuitenkin Lähi-itä.

Kansainvälinen radikalisoitumisen ja poliittisen väkivallan tutkimuksen keskus (ICSR) julkaisi tammikuun lopussa arvionsa länsimaista Irakiin ja Syyriaan taistelemaan lähteneiden määristä. Luotettavaa tietoa saatiin noin 50 maasta. Esimerkiksi Kaakkois-Aasian tilanne on epäselvä. Valtaosa lähtijöistä, noin 11 000, on kotoisin muista Lähi-idän maista. 

Syyriaan ja Irakiin arvioidaan lähteneen yli 20 000 taistelijaa. Luku pitää sisällään kaikki koko konfliktin aikana alueelle lähteneet, myös kuolleet ja sieltä palanneet.

Lähes neljännes lähtijöistä Euroopasta

Konfliktialueelle lähteneiden lukumäärä on suurempi kuin esimerkiksi Afganistaniin ja Pakistaniin, Irakiin tai Somaliaan matkustaneiden taistelijoiden määrä missään vaiheessa 20 vuoden aikana.

Lähes neljännes lähteneistä on läntisen Euroopan maista. Eniten lähtijöitä on suurimmista maista kuten Ranskasta, Isosta-Britanniasta ja Saksasta. Väkilukuun suhteutettuna Belgiasta, Tanskasta ja Ruotsista on lähtenyt eniten taistelijoita. Suomesta on ICSR:n mukaan Irakiin ja Syyriaan lähtenyt 50–70 henkeä.

Entisistä neuvostomaista kriisialueelle on lähtenyt 3000 henkeä, Venäjältä arvioidaan lähteneen 800–1500.

Kaikki eivät palaa takaisin

Luvut pitävät sisällään kaikki Irakiin ja Syyriaan lähteneet, mukaan lukien kuolleet ja alueelta palanneet. ICSR arvio, että 5–10 prosenttia alueelle lähteneistä on kuollut ja 10–30 prosenttia on lähtenyt konfliktialueelta, joko takaisin kotimaahansa tai kauttakulkumaihin. Irakin ja Syyrian alueella on siis merkittävästi vähemmän ulkomaisia taistelijoita kuin sinne lähteneitä.

Taistelijoiden suuresta määrästä huolimatta viranomaiset Yhdysvalloissa ja Euroopassa eivät ole havainneet, että taistelijoita värvättäisiin organisoidusti.

Viranomaisten mukaan konfliktialueille lähtevät mutta myös takaisin kotimaahan palaavat muodostavat huomattavan riskin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme