Mainos
Mainos

Näin länsimaat iskevät Libyaan

Länsimaiden liittouman sotatoimet alkoivat eilen Libyassa. Sotilaallisiin toimiin ovat nyt ryhtyneet Yhdysvallat, Ranska ja Britannia.

Liittouma toimii Välimeren Euroopan-puoleisista Naton ja USA:n tukikohdista ja mereltä. Sen pääkohteina ovat erityisesti Libyan länsirannikon sotilastukikohdat, jossa liittouma yrittää lamaannuttaa vastapuolen ilmatorjunnan. Hävittäjillä yritetään myös estää Libyan johtajan Muammar Gaddafin joukkojen eteneminen kapinallisten hallussa olevaan Bengasin kaupunkiin.

Lisäksi liittouma yrittää häiritä elektronisesti Gaddafin joukkojen keskinäistä viestintää.

Arabiliitto soimaa operaatiota

Liittouman mukaan Libyan kohteita on tähän mennessä pommitettu yli 120 ohjuksella. Käytetyt ohjukset ovat olleet Tomahawk-risteilyohjuksia, joita on hankala havaita tutkalla. Liittouma painottaa tuhoavansa ainoastaan sotilaskohteita. Se on saamassa lisävoimia, kun lentokiellon ylläpitoon on liittymässä ilmavoimaa muun muassa Italiasta, Norjasta ja Qatarista.

Kun Libyan ilmatorjunta on lamaannutettu, tiedossa on todennäköisesti lisää tukikohtien ja lentokenttien tuhoamista.

Afrikan Unioni, Kiina ja Venäjä ovat vaatineet sotilastoimien lopettamista. Arabiliitto puolestaan sanoo halunneensa lentokiellon, ei pommeja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme