Mainos

Näin Schengen pelastetaan, toivoo komissio

Euroopan komissio on esittänyt tiekarttansa Schengen-sopimuksen pelastamiseksi. Suunnitelman avainhetki on toukokuun puoliväissä: Jos Kreikka ei siihen mennessä esitä uskottavaa näyttöä kyvystään valvoa rajojaan, EU:n sisärajatarkastuksille myönnetään lisäaikaa maksimissaan kaksi vuotta. Se voisi olla Schengenin kuolinisku. Tältä tiekartan kalenteri näyttää. 

12.3 Kreikalta toimintasuunnitelma

Kreikan on 12.3. mennessä esiteltävä toimintasuunnitelmansa rajakontrollin palauttamiseksi. Kreikan on toteutettava 50 suositusta jotka neuvosto on sille asettanut.

22.3. Frontexille lisäresursseja

Lähiviikkoina Frontex kerää jäsenmailta lisäresursseja rajavalvontaan - tämä tarkoittaa todennäköisesti rajavartijoita ja tekniikkaa kuten veneitä ja lentokoneita. Hankkeen deadline on 1.4. 

11-17.4. Asiantuntijat arvioivat Kreikan rajat

Huhtikuussa komission asiantuntijat jalkautuvat Kreikkaan tutkimaan Kreikan maa-, ilma, ja merirajoja ja arvioivat, kuinka tehokkaasti kreikkalaiset kykenevät niitä itse valvomaan. 

12.5. Avainhetki - päätös sisärajatarkastuksista

Tämä on monessa mielessä kohtalonpäivä: Kreikka antaa raporttinsa. Jos vakavia puutteita on, komissio sallii sisärajatarkastuksille jatkoajan vähintään kuukausiksi mutta maksimissaan kahdeksi vuodeksi, ja päätös astuu voimaan viipymättä.

Tämä on Kreikalle kova uhkavaatimus: Jos muut EU-maat pitävät rajansa tiukkana, suuri osa uusista pakolaista käytännössä Kreikan niskoille.

Myös Schengenin itsensä kannalta 12.5. on vakava paikka: Jos rajatarkastuksille myönnetään lisäaikaa, Schengenin pelastaminen siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen. 

Kesäkuu: Kreikka takaisin Dublinin sopimukseen?

Kesäkuussa Eurooppa-neuvosto päättää, voidaanko turvapaikanhakijoita alkaa lähettää takaisin Kreikkaan Dublinin sopimuksen perusteella. Tätä ei ole tehty viiteen vuoteen - Kreikan kaoottisen tilanteen takia sinne ei ole voitu palauttaa ketään sitten vuoden 2011. 

Elokuu - marraskuu: Laajennettu rajavalvonta toiminnassa

Viimeistään elokuussa unionin uuden, laajennetun rajavalvonnan pitäisi olla jo toiminnassa ja viimeistään marraskuussa ulkorajojen pitäisi olla täysin hallinnassa.

Joulukuu: Schengen palaa normaaliksi

Joulukuun kohdalla suunnitelmassa lukee optimistisesti: "Jos kokonaistilanne sallii, poikkeustoimet lopetetaan." Toisin sanoen jos suunnitelma toimii, sisärajatarkastukset lopetetaan ja Schengen-alue palaisi normaaliksi.

Tämä on kuitenkin varsin toiveikas arvio - se edellyttää Kreikan selkeää suunnanmuutosta, Syyrian tilanteen jonkinasteista rauhoittumista sekä muiden jäsenmaiden halua luopua sisärajatarkastuksistaan.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot