Mainos
Mainos

Nainen tunnusti surmanneensa suomalaisen Uskon 22 vuotta sitten – oikeus ei uskonut

Ruotsissa käräjäoikeus on vapauttanut suomalaissyntyisen naisen siitä huolimatta, että nainen tunnusti 22 vuotta sitten tapahtuneen Usko Uutisen surman. Asiasta kertoo muun muassa Expressen.

Suomalainen Uutinen löydettiin marraskuussa 1994 kuolleena Södertäljesta. Miestä oli puukotettu useita kertoja kaulaan, mutta kuolinsyyksi julistettiin itsemurha, sillä hänellä oli löytöhetkellä kädessään veitsi. Omaiset eivät pitäneet selitystä uskottavana. Epäilijöitä oli myös poliisien joukossa.

Viime joulukuussa tapaus sai yllättäen uuden käänteen, kun 63-vuotias suomalaissyntyinen nainen marssi tukholmalaiselle poliisiasemalle ja julisti surmanneensa miehen, Expressen kertoo. Syöpää sairastava nainen on itse kertonut tunnustaneensa teon puhdistaakseen omatuntonsa ennen kuolemaansa.

Nainen väitti surmanneensa miehen peitelläkseen ryöstöä

Naisen kertoman mukaan hän oli pahoinpidellyt ja ryöstänyt Uutisen yhdessä ex-miehensä kanssa yhteisten juhlien päätteeksi. Nainen väitti palanneensa myöhemmin paikalle ja puukottaneensa humalassa maassa maanneen Uutisen kuoliaaksi, koska pelkäsi muuten jäävänsä kiinni ryöstöstä, Expressen kertoo.

Södertäljen käräjäoikeus vapautti naisen maanantaina hurjasta tunnustuksesta huolimatta.

Oikeuden mukaan Uutinen surmattiin, mutta ei teon tunnustaneen 63-vuotiaan toimesta, Expressen kertoo. Päätöstä perusteltiin muun muassa naisen kertomuksen epätarkkuuksilla ja tämän vahvalla päihderiippuvuudella tekoaikaan. Oikeuden mukaan tunnustus saattoi olla seurausta mielenterveysongelmista.

Päätös ei kuitenkaan ollut oikeudelle helppo: kolme oikeuden jäsentä oli vapauttamisen kannalla, kolme kannatti tuomitsemista. Kun äänet menevät tasan, syytetyn oikeus taipuu syytetyn kannalta parempaan ratkaisuun oikeuden puheenjohtaja Dan Isaksson kertoo Expressenille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme