Mainos
Mainos

Naisehdokas suosikkina Chilen presidentinvaaleissa

Sosialistien Michelle Bachelet on kampanjoinut mm. tasaisemman tulonjaon puolesta.

Chileläiset äänestävät presidentinvaaleissa, joiden tuloksena latinalaisamerikkalainen maa voi saada historiansa ensimmäisen naispresidentin.

Presidentinvaalien toisen kierroksen ennakkosuosikkina on sosialisteja edustava Michelle Bachelet, entinen puolustusministeri. Vaalien alla julkaistut mielipidemittaukset ovat ennustaneet Bacheletille voittoa kilpakumppanista, konservatiivien Sebastian Pinerasta.

Bachelet kannusti äänestyspäivän aamuna Chilen naisia vaaliuurnille.

- Tunnen itseni hyvin onnekkaaksi. Olin ensimmäinen nainen terveysministerinä ja puolustusministerinä Chilen historiassa, ja jos minut valitaan, minusta tulee Chilen ensimmäinen naispresidentti. Se merkitsisi niin paljon niin monille naisille, hän sanoi maan televisiossa ja vakuutti olevansa valmis ottamaan vastuun maan johtamisesta.

Bachelet on kampanjassaan puhunut tasaisemman tulonjaon puolesta. 54-vuotias entinen lastenlääkäri pidätettiin ja häntä kidutettiin diktaattori Augusto Pinochetin sotilasvallankaappauksen jälkeen, ja Bachelet asui pitkään maanpaossa muun muassa entisessä Itä-Saksassa.

Menestyvä liikemies Pinera on puolestaan luvannut luoda maahan miljoona uutta työpaikkaa ja taistella kasvavaa rikollisuutta vastaan.

Bachelet sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 46 prosenttia äänistä, kun Pineran äänisaalis jäi runsaaseen 25 prosenttiin. Toisen kierroksen lähestyessä kyselytulokset ovat kuitenkin viitanneet siihen, että Pinera olisi ottanut kiinni Bacheletin etumatkaa.

Chilen kongressi lyhensi äskettäin presidentin virkakauden kuudesta vuodesta neljään vuoteen.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme