Mainos
Mainos

Naisten tv-kanava piilottaa kasvonsa Egyptissä

Egyptissä on aloittanut toimintansa uusi, naisille suunnattu tv-kanava. Kanavan henkilökunta on suurimmaksi osaksi naisia - niin kameran takana kuin sen edessäkin.

Vajaan viikon ajan toiminut Maria TV on jo herättänyt Kairossa keskustelua ohjelmissa esiintyvien naisten pukeutumisen vuoksi - he kaikki käyttävät kasvot peittävää huntua, niqabia.

Musliminaisten Maria TV haluaa olla esimerkkinä siitä, että naisten ei tarvitse paljastaa kauneuttaan tullakseen huomatuiksi.

Hosni Mubarakin valtakaudella hallinto yritti suitsia islaminuskon kaikkein tiukimpia muotoja, ja kasvot peittävää huntua käyttäneet naiset tunsivat itsensä syrjityiksi.

- Olen hakenut johtajan paikkaa monilta tv-kanavilta ja aina minulle sanottiin, että niqabiin pukeutuvia naisia ei palkata, kertoo Maria TV:n kanavajohtaja Heba Serag El Din.

El Din ja televisioaseman omistaja Ahmed Abdallah sekä muut heidän laillaan ajattelevat sanovat, että maallistuneet ihmiset ovat demokratiaan vedoten eristäneet näitä naisia poliittisesti, yhteiskunnallisesti, moraalisesti ja kulttuurisesti vuosikymmenten ajan.

Nyt ajat ovat Egyptissä muuttuneet. Uusi presidentti Mohammed Mursi on entisen hallinnon vainoama muslimi, maan parlamentissa enemmistönä ovat islamistit, ja yhä useammat naiset peittävät kasvonsa. Vielä kymmenen vuotta sitten niqabia näki tuskin koskaan.

Ainakin vielä toistaiseksi suosituin egyptiläisnaisten asuste on hiukset peittävä huivi, joka jättää kasvot esiin. Monet naiset eivät käytä päähinettä lainkaan. Näiden naisten keskuudessa Maria TV:n äärikonservatismi herättää närää.

- Minusta se on hyvin negatiivinen ja teennäinen kanava, koska sen kohderyhmä on tarkoin määrätty. Teimme vallankumouksen päästäksemme eroon kansankiihotuksesta, enkä halua sellaista takaisin, sanoo opiskelija Nada El Bayoumy.

Maria TV lähettää ohjelmaa kuutisen tuntia päivässä. Ohjelmissa esiintyvät vieraat ovat muun muassa lääkäreitä ja islamilaisen teologian opiskelijoita. Ainoat näkyvät naisen kasvot - karrikoitu naamio - kuuluvat kuvaelman roolihenkilölle.

Maria TV on saanut nimensä koptikristityn orjan mukaan. Koraani kertoo, että orjatar annettiin profeetta Muhammedille, joka vapautti hänet ja otti hänet vaimokseen.

Lähetykset aloitettiin viime viikonloppuna muslimien paastokuukauden ramadanin alkaessa.

(MTV3 - AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme