Mainos
Mainos

Näkökulma: Johtaako Thaimaan kuohunta diktatuuriin?

Thaimaa on kuohunut vuodesta 2006 lähtien, jolloin silloinen pääministeri Thaksin Shinawatra syöstiin vallasta sotilasvallankaappauksella.

Thaksin oli toiminut pääministerinä vuodesta 2001 ja hän onnistui suututtamaan ennenkaikkea liikemiespiirit, joiden kanssa hän ei suostunut jakamaan telekommunikaatiofirmansa vetelemiä voittoja.

Thaimaa on ollut sotilaiden hallitsema maa vuodesta 1933 lähtien lähes yhtäjaksoisesti muutamaa välivuotta lukuunottamatta. Kylmän sodan aikana Yhdysvallat vaati sotilastukensa vastikkeeksi vaaleja, joissa kulloisenkin sotilasklikin edustajat apureineen ja liikekumppaneineen näennäisesti olivat ehdolla toisiaan vastaan.

Puolirikolliset paikallispamput keräsivät maaseudun äänet uhkailulla tai rahalla. Valta vaihtui yleensä sotilasvallankaappauksilla, joita Thaimaassa on ollut vuodesta 1933 toistakymmentä. Vuonna 1946 perustettu Demokraattinen puolue oli alun perin konservatiivinen kuningasmielinen puolue, joka kautta vuosikymmenten on ainoana puolueena edustanut siviilivaltaa. Demokraattista puoluetta on perinteisesti äänestetty Etelä-Thaimaassa, kun taas armeijan klikkien puolueille kerättiin äänet etenkin Koillis-Thaimaasta.

Myös Demokraattinen puolue on turvautunut paikallispamppujen apuun kerätessän ääniä. Nyt mielenosoituksia johtava Suthep Thaugsuban on Nakhon Sri Thammaratin maakuntaa edustava paikallispamppu.

Thaksin murskasi perinteisen vaalijärjestelmän ostamalla ja liittämällä paikallispamppujen pienet puolueet omaan kansallimieliseen Thaimaalainen rakastaa thaimaalaista-puolueeseensa. Thaksinilla oli poliittista kokemusta 1990-luvun puolivälistä, mutta hänen oma puolueensa pyrki ennenkaikkea paikkailemaan ongelmia, jotka olivat syntyneet vuoden 1997 Aasian valuuttakriisissä.

Yhdysvallat oli Thaimaan eliitin mielestä hylännyt Thaimaan vaatimalla valuuttaa bahtia kellutettavaksi. Baht romahti suhteessa dollariin ja monet liikemiehet olivat yhtäkkiä korviaan myöten veloissa. Thaksin oli alun perin virallisesti Kansainvälistä valuuttarahastoa vastaan ja suosi omavaraistaloutta, mutta pääministerinä hän oli varsin innokas allekirjoittamaan vapaakauppasopimuksia ja edistämään oman firmansa etuja naapurimaissa.

Thaksin lykkäsi pienviljelijöiden velkoja kolmella vuodella eteenpäin, lupasi huomattavan summan starttirahaa lainaksi kaikille sitä hakeville ja tarjosi alle euron terveyspalveluja köyhälle kansalle. Seuraavissa vaaleissa vuonna 2005 Thaksin alkoi selkeästi esiintyä köyhän kansan puolestapuhujana. Toisaalta hän oli suututtanut monet tahot mediasensuurilla, provosoimalla sodan malaijimuslimien asuttamassa Etelä-Thaimaassa, tapattamalla yli 2500 ihmistä niin kutsutussa sodassa huumeita vastaan, lukuisia ihmisoikeus- ja ympäristöaktiiveja oli hävinnyt jäljettömiin ja kansalaisjärjestöille ja yliopistoille oli vihjattu, että vain Thaksin yksin ymmärtää Thaimaan ongelmat ja saa niitä kommentoida.

Thaksinin aikana valtion energiayrityksiä yksityistettiin ja näiden yritysten ammattiyhdistysaktiivit ovat yhä näkyvästi mukana kaikissa Thaksinin vastaisissa protesteissa.

Kansa on jakautunut jyrkästi vuoden 2010 Thaksinin kannattajien ns. punapaitojen mielenosoitusten väkivaltaisen kukistamisen jälkeen. Pohjois- ja Koillis-Thaimaassa on kytenyt vastarinta joskin alueelta löytyy myös nyttemmin Dubaissa päämajaa pitävän Thaksinin vastustajia.

Thaimaan politiikka on vaarallisella tavalla henkilöitynyt yhteen mieheen, eikä hänen sisarensa Yingluck Shinawatran nouseminen Thaimaan pääministeriksi vaaleissa 2011 ratkaissut ongelmia. Thaksinin puolueen iskulause kuului: Thaksin ajattelee, puolue toimii.

Dramaattisen kehityksen voi myös nähdä positiivisesti –  ehkä Thaimaa on pikkuhiljaa siirtymässä armeijan pönkittämästä ikääntyvän kuninkaan ja itseään aristokratiana pitävän pienen klikin vallasta laajemman keskiluokan ja pienviljelijöiden taistelutantereeksi. Tämän taistelun tuloksena Thaimaan kansa toivon mukaan vähitellen löytää tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman tavan hallita Thaimaata.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme