Mainos
Mainos

NASA: Ennätyslämpö maailmalla jatkuu – huhtikuukin kaikkien aikojen lämpimin

Huhtikuu oli maailmanlaajuisesti ennätyslämmin, kertoo NASA. Alkuvuonna jokainen kuukausi on tehnyt kuukausikohtaisen lämpöennätyksen.

NASAn (NASA, Goddard Institute for Space Studies) mukaan viime kuu oli vuodesta 1880 lähtevien tilastojen lämpimin huhtikuu. Kuukausi oli 1,11 astetta vuosien 1951-1980 huhtikuun keskiarvoa lämpimämpi.

NASAn mukaan huhtikuu oli jo seitsemäs peräkkäinen kuukausi, jolloin tehtiin kuukausikohtainen lämpöennätys. Huhtikuun aiempi lämpöennätys oli vuodelta 2010.

Erityisen lämmintä, jopa yli neljä astetta keskiarvoa lämpimämpää, oli huhtikuussa Alaskassa, läntisessä Grönlannissa, osassa Venäjää ja Saharaa. Yli kaksi astetta keskiarvoa lämpimämpää oli puolestaan suuressa osassa Aasiaa, Brasiliaa ja Australiaa sekä osassa Itä- ja Pohjois-Eurooppaa, Kanadaa, Yhdysvaltoja, Pohjois-Afrikkaa ja Grönlantia.

NASAn kartta hehkuu punaisena myös Suomen kohdalla. Huhtikuu oli Ilmatieteen laitoksen mukaan suuressa osassa Suomea tavanomaista lämpimämpi, itärajan läheisyydessä jopa harvinaisen lämmin. Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin oli yleisesti runsaat kaksi astetta tavanomaista lämpimämpää.

Yhtenä syynä maailmanlaajuisten lämpöennätysten taustalla ilmastonmuutoksen lisäksi on asiantuntijoiden mukaan tänä vuonna voimakkaana vaikuttanut El Niño -ilmiö.

Viime vuosi oli ennätyslämmin sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa.

Mikä on El Niño? MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi kertoo videolla ilmiön taustoista ja vaikutuksista.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme