Mainos
Mainos

Nasa huolestunut jäätiköiden sulamisesta

Yhdysvaltain avaruushallinnon tutkijat varoittavat napajäätiköiden nopean sulamisen jatkuvan edelleen.

Napajäätikkö sulaa huolestuttavalla vauhdilla ilmaston lämpenemisen myötä. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan ottamista satelliittikuvista käy ilmi, että jäätiköiden sulamista ei ole pystytty hidastamaan.

-Meillä ei ole varaa odottaa kauempaa, jotta asiaan saataisiin teknologisia ratkaisuja, totesi Nasan avaruustutkimuksessa työskentelevä David Rind eilen.

Nasan tutkija Josefino Comiso puolestaan kertoi, että Jäämeren jäätikköosa on kutistunut kymmenen prosenttia vuosikymmenessä vuodesta 1980. Pienimmillään ikijää on ollut viime vuonna ja kuluvana vuonna. Tutkijat pelkäävät, että jäätiköiden sulaminen muuttaa Maapallon ilmastoa.

-Lumi ja meren jää ovat voimakkaasti heijastavia, koska ne ovat valkoisia. Suurin osa auringon energiasta yksinkertaisesti heijastuu takaisin avaruuteen, Comiso sanoi.

Jääpeitteen kutistuessa heijastava lumi- ja jääpinta hupenee. Auringon säteilyenergia pääsee silloin aiempaa paremmin Maan pinnalle, mikä lämmittää osaltaan ilmastoa.

(MTV3-AFP-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme