Mainos
Mainos

Asiantuntijat: ISON-komeetta on todennäköisesti tuhoutunut

Astronomit arvioivat, että Auringon lähietäisyydeltä ohittanut komeetta ISON on tuhoutunut kuumuudessa. Se ohitti Auringon noin 120 miljoonan kilometrin etäisyydeltä.

Jäästä ja kivestä muodostunut kappale menetti arvioiden mukaan painoaan jopa kolme miljoonaa tonnia sekunnissa ohittaessaan Aurinkoa. Koostumukseltaan löyhää lumipalloa muistuttavan komeetan massasta yli kolmannes oli vettä, joten se hajosi helposti korkeassa kuumuudessa.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasan verkkosivulla julkaistulla videolla voi nähdä, kuinka komeetta alkaa hajota lähestyessään Aurinkoa. Ohituksen jälkeen halkaisijaltaan noin 1,2 kilometrin komeetasta on jäljellä vain hento pölyvana.

ISON-komeetta on syntynyt aurinkokuntamme reunamilla neljä ja puoli miljardia vuotta sitten. Se on siis tehnyt matkaansa aurinkokunnan alkuajoista lähtien. Sen havaitsivat ensi kertaa kaksi venäläistä tähtiharrastajaa vuosi sitten.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme