Mainos
Mainos

Nasa julkaisi videon Saturnuksen hurrikaanista

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasa on julkaissut videon, jossa se kertoo Saturnuksen pohjoisnavan yllä olevasta voimakkaasta hurrikaanista.

Video on kuvattu Cassini-avaruusluotaimella, jonka avulla tutkijat ovat saaneet lähikuvia Saturnuksen hurrikaanista.

Saturnuksen hurrikaani eroaa maanpäällisestä hurrikaanista muun muassa sen koossa ja voimassa. Pelkästään hurrikaanin silmän halkaisija on noin 2000 kilomeriä ja tuulen nopeus on 147 metriä sekunnissa hurrikaanin ulkoreunalla. Hurrikaani on siten kooltaan noin 20 kertaa suurempi kuin Maassa esiintyvät hurrikaanit ja tuulen nopeus on nelinkertainen.

Hurrikaani kiepuu suuren, mysteerisen, kuusikulmaisen sääilmiön sisällä, jota kutsutaan heksagoniksi.

Erikoista hurrikaanissa on se, ettei se saa voimaansa vedestä toisin kuin maanpäälliset hurrikaanit. Tutkijoiden mielenkiinnonkohteena onkin nyt se, miten hurrikaani voi käyttää vesihöyryä voimanlähteenään. Samalla saadaan lisätietoa maanpäällisten hurrikaanien syntymisestä ja siitä, miten ne pysyvät voimissaan.

Lisäksi poikkeuksellista hurrikaanissa on se, että se pysyy paikallaan Saturnuksen pohjoisnavan yllä.

Tutkijat uskovat, että voimakas hurrikaani on myllännyt Saturnuksen pohjoisnavalla jo vuosien ajan.

Cassini-luotain saapui Saturnukseen vuonna 2004, jolloin pohjoisnavalla oli talven takia pimeää. Ensimmäisiä kuvia pohjoisnavasta saatiin vasta vuonna 2009, jolloin auringonvalo alkoi yltää pohjoisnavalle.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme