Mainos
Mainos

Nasan luotain kuvasi: Marsista löytyi tyrmäävä sininen dyyni

Marsin pinnalta dyynien kentältä on löytynyt tyrmäävä sininen dyyni, kertoo NASA. Asiasta kertoo Newsweek-lehti.

Marsia on kautta aikojen kutsuttu punaiseksi planeetaksi, koska sen pintaa peittävä pöly on väriltään punertavaa. NASA:n Mars Reconnaissance Orbiter -luotain löysi kuitenkin planeetalta sinisen dyynin: löydöksen perusteella Mars on siis muutakin kuin punainen planeetta.

Marsin pinnalla, etenkin kraatterien pohjassa, on runsaasti hiekkadyynejä.

NASA:n tuoreen löydöksen mukaan yhden dyynialueen on havaittu olevan hienompaa materiaalia ja näyttävän kuvissa upean siniseltä. Muu dyynialue on väriltään harmaa.

MRO ottaa säännöllisesti kuvia Marsista

NASA laukaisi MRO: n avaruuteen vuonna 2005 tutkimaan veden historiaa Marsissa. MRO ottaa säännöllisesti kuvia Marsin pinnalta ja lähettää niitä maahan. Kuvista näkyy monipuolinen, mutta eloton maaperä.

Hiekkadyynit Marsissa ovat usein puolikuun muotoisia. Sen muotoiset dyynit eivät ole yleisiä Maassa.

Dyynit muodostuvat siten, että tuuli puhaltaa voimakkaasti yhdestä suunnasta. Hiekka valuu dyynin toiselta puolelta alas, jolloin sille muodostuu terävä kärki, mutta pinta on laakea ja sileä, NASA kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme