Mainos
Mainos

Nasan Dawn-luotain saapui määränpäähänsä

Yhdysvaltalainen Dawn-luotain on saavuttanut määränpäänsä Vesta-asteroidin kiertoradalla.

Avaruushallinto Nasan mukaan luotain lähetti vahvistussignaalin 188 miljoonan kilometrin päässä Maasta. Luotaimen matkanteko perille kesti neljä vuotta.

Dawnin on määrä kiertää asteroidia vuoden ajan ja lähettää Maahan ennennäkemätöntä tutkimustietoa aurinkokuntamme ensi hetkistä 4,5 miljardin vuoden takaa.

Dawn on ensimmäinen luotain, joka tutkii Mars- ja Jupiter-planeettojen välistä asteroidivyöhykettä. Asteroideja kuvataan usein murskeeksi, joka jäi yli silloin, kun varsinaiset planeetat muodostuivat.

Vesta on vyöhykkeen toiseksi suurin asteroidi. Vuoden päästä Dawn siirtyy tarkkailemaan kehän suurinta taivaankappaletta, Ceres-kääpiöplaneettaa.

- Nämä ovat kaksi viimeistä tutkimatonta maailmaa aurinkokuntamme sisäosissa, sanoi Dawn-ohjelman johtaja Robert Mase.

Vestan uskotaan muistuttavan Maata ja Kuuta sen naapuriasteroideja enemmän. Ceres sijaitsee suhteellisen lähellä Vestaa, mutta se syntyi täysin erilaisissa olosuhteissa. Lopputuloksena se on pikemminkin Jupiterin ja Saturnuksen jäisten kuiden kaltainen.

Riskejä ei oteta

Ensi alkuun Dawn pysyttelee noin 16 000 kilometrin päässä Vesta-asteroidista, mutta vähitellen välimatka lyhenee. Tieteilijät toivovat pääsevänsä jopa 200 kilometrin päähän Vestasta, joskaan riskejä ei haluta ottaa.

- Haluaisimme päästä mahdollisimman matalalle, mutta jos romutamme Dawnin, Nasa on ymmärrettävästi meille hyvin vihainen, sanoi tutkija Chris Russell BBC:n uutisille.

Useita luotaimia on lentänyt asteroidien ohi aiemmin, mutta Dawn pysähtyy ensimmäisenä asteroidin kiertoradalle pitemmäksi aikaa. Lisäksi se tutkii ensimmäisenä useampaa aurinkokunnan taivaankappaletta. Matka maksaa kaikkiaan 330 miljoonaa euroa.

- Dawnin Vesta-asteroidista tekemä tutkimus on suuri tieteellinen saavutus. Se viitoittaa tietä määränpäihin, joihin ihmiset voivat matkustaa tulevina vuosina, sanoi Nasan johtaja Charles Bolden.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme