Mainos
Mainos

Nasan video - Cereksen pyramidivuori hämmästyttää: "Seisoo keskellä ei mitään"

Avaruushallinto Nasa on julkistanut videon, jossa esitellään kääpiöplaneetta Cereksen erikoisuuksia.

Tietoja on kerätty Cerestä lähestyneen Dawn-luotaimen avulla.

Kääpiöplaneetan pinnalla oleva, kuusi kilometriä korkea pyramidimainen vuori on yksi tutkijoita hämmästyttänyt piirre.

-On epätavallista, että tämä vuori ei ole kytköksissä mihinkään kraatteriin. Miksi se seisoo keskellä ei mitään? Me emme tiedä, mutta saatamme saada sen selvitettyä lähemmillä havainnoilla, toteaa Dawnin tutkimustiimin jäsen Paul Schenk.

Vuori on toiselta puolelta tumma, mutta toisella puolella vuorta näkyy kirkkaita juovia.

Toisaalla sijaitsevasta Occator-kraatterista löytyy puolestaan Cereksen kirkkaimmat ja niin ikään ihmettelyä aiheuttaneet pisteet. Animaatiolla havainnollistetaan ylilentoa kraatterin yli.

Dawnin tutkijatiimi on tutkinut Occatorin kirkkaita pisteitä valon eri aallonpituuksilla. Pisteet eivät heijastusominaisuuksien perusteella vaikuta koostuvan jäästä.

Nasa on jopa järjestänyt äänestyksen sivuillaan, jossa lukijat voivat veikata eri vaihtoehtoja, mitä pisteet saattaisivat olla.

Cereksen halkaisija on noin 940 kilometriä.

Dawn-luotain siirtyy tarkkailemaan Cerestä seuraavaksi alemmalta kiertoradalta. Kuun puolivälissä luotain tutkii kääpiöplaneettaa alle 1500 kilometrin korkeudelta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme