Mainos
Mainos

Nato hätäkokoukseen Venäjän ilmatilaloukkauksen takia

Sotilasliitto Nato kokoontuu illalla hätäkokoukseen Venäjän ilmatilaloukkauksen takia. Turkin mukaan Venäjän hävittäjä loukkasi sen ilmatilaa lauantaina.  

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg ilmoitti hätäkokouksesta tavattuaan Turkin ulkoministerin Brysselissä. Stoltenbergin mukaan Venäjän käytöstä ei voida hyväksyä.  

-Venäjän käytös ei lisää alueen turvallisuutta tai vakautta. Vaadin Venäjää kunnioittamaan Naton ilmatilaa ja välttämään jännitteiden lisäämistä. Nato on sitoutunut Turkin turvallisuuteen, Stoltenberg sanoi.

Nimetön lähde Yhdysvaltain puolustushallinnosta arvioi, että Venäjän hävittäjä tuskin loukkasi Turkin ilmatilaa vahingossa. Lähteen mukaan tapaus vahvistaa Yhdysvaltojen huolta Venäjän käytöksestä.  

- En usko, että se oli vahinko. Tämä lisää syvää huoltamme Venäjän tekemisistä ja kyseenalaistaa edelleen heidän tarkoitusperänsä. Lisäksi se nostaa esiin kysymyksiä siitä, miten taivaalla käyttäydytään ammattimaisesti, lähde sanoi.  

Ilmatilaloukkauksen lisäksi häirintää  

Turkin mukaan ilmatilaloukkaus tapahtui lähellä Syyrian rajaa. Turkin ilmavoimat lähetti kaksi hävittäjää venäläiskonetta vastaan, minkä jälkeen venäläiskone poistui Turkin ilmatilasta.  

Lisäksi eilen tunnistamaton hävittäjä häiritsi kahta turkkilaista sotilaskonetta. Turkin asevoimien mukaan myös tämä välikohtaus sattui lähellä Syyrian rajaa.  

Hävittäjä oli malliltaan venäläisvalmisteinen Mig-29, mutta Turkki ei ole pystynyt varmistamaan, mille maalle kone kuuluu.  

- Mig-29-hävittäjä häiritsi kahta F16-hävittäjää viiden minuutin ja 40 sekunnin ajan. Migin kansallisuutta ei voitu vahvistaa, asevoimat sanoi lausunnossaan.  

"Venäjä on vastuussa seurauksista"  

Venäjä aloitti viime viikolla ilmaiskut Syyriassa. Turkki varoittaa, ettei ilmatilaloukkaus saa toistua, tai Venäjä on vastuussa seurauksista.  

- Turkin asevoimilla on selvät ohjeet. Vaikka kyse olisi linnusta, sen matka pysäytetään, Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi.  

Turkki ja Venäjä ovat pitkään olleet napit vastakkain Syyrian sodan takia. Turkki ei hyväksy Venäjän ilmaiskuja ja katsoo, että Syyrian kriisi ratkeaa vain, jos presidentti Bashar al-Assad väistyy vallasta. Venäjä puolestaan on al-Assadin kiivaimpia tukijoita.  

Venäjä kertoo iskeneensä yhdeksään Isis-äärijärjestön kohteeseen viimeisten 24 tunnin aikana. Venäjän mukaan sen iskut ovat kohdistuneet muun muassa Isisin asevarastoon ja komentokeskukseen.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme