Mainos
Mainos

Nato: "Nato-tehtävissä hävittäjät eivät lennä pimeinä Euroopassa"

Naton tehtävissä hävittäjät eivät lennä pimeinä Euroopassa, sanoo Nato STT:lle antamassaan lausunnossa.

Sama koskee sotilasliiton omia Awacs-tutkakoneita. Lausunnossa ei oteta kantaa yksittäisten Nato-maiden omaan lentotoimintaan.  

STT pyysi viikonloppuna Natolta lausuntoa Itämeren lentoturvallisuudesta ja pimeänä lentämisestä.  

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi perjantaina Kultarannassa, että Nato-maiden koneita lentää pimeinä Itämerellä kaksi kertaa niin paljon kuin venäläiskoneita.  

Putin sanoi suhtautuvansa myönteisesti ajatukseen transpondereiden käyttöön ottamisesta. Naton lausunnossa nostetaan esille myös se, ettei lentoturvallisuus rajoitu ainoastaan transpondereiden käyttöön.  
-Venäläiset sotilaskoneet eivät usein ilmoita lentosuunnitelmaansa tai kommunikoi lennonjohdon kanssa, Naton sähköpostitse välittämässä lausunnossa sanotaan. 

Nato on keskustellut tilanteesta Venäjän kanssa ja keskustelua käydään jatkossakin, lausunnossa sanotaan. 

Presidentti Putin sanoi perjantaina, että ehdotus transpondereiden käytöstä otetaan esille Varsovassa pidettävän Nato-huippukokouksen jälkeen Brysselissä järjestettävässä Nato-maiden ja Venäjän tapaamisessa.  

Pimeänä lentämisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa lentokone ei ole siviilitutkien eikä siksi myöskään siviililentokoneiden havaittavissa, koska se ei käytä transponderia eli suomeksi toisiotutkavastainta. Sen sijaan sotilastutkat ja -koneet havaitsevat myös pimeitä koneita.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot