Mainos
Mainos

Nato: Venäjän ilmatilaloukkaus äärimmäisen vaarallinen

Sotilasliitto Nato tuomitsi maanantaina voimakkaasti Venäjän ilmatilaloukkauksen. Turkki sanoi Venäjän loukanneen maan ilmatilaa lauantaina lähellä Syyrian rajaa.

Turkin ilmavoimat lähetti kaksi hävittäjää venäläiskonetta vastaan, minkä jälkeen venäläiskone poistui Turkin ilmatilasta.

Lisäksi sunnuntaina tunnistamaton hävittäjä häiritsi kahta turkkilaista sotilaskonetta Syyrian rajan pinnassa.

– Liittouma protestoi voimakkaasti Turkin suvereenin ilmatilan loukkaamista sekä tuomitsee nämä tunkeutumiset ja Naton ilmatilan loukkaukset, sanottiin tiedotteessa, jonka sotilasliitto antoi Brysselissä pidetyn hätäkokouksen jälkeen.

Nato vaati Venäjää selvittämään asian heti. Sotilasliitto halusi Venäjän myös lopettavan välittömästi hyökkäykset Syyrian opposition ja siviilien kimppuun ja keskittymään ääriliike Isisiin.

Myös Yhdysvallat ilmoitti olevansa erittäin huolestunut Venäjän toimista.

– Olemme erittäin huolissamme, koska jos Turkki olisi vastannut, olisi voinut tapahtua koneen pudottaminen, ja juuri siitä olemme varoittaneet, sanoi ulkoministeri John Kerry kommentoidessaan asiaa Chilen-vierailullaan.

Natolla on Syyrian rajalla Turkissa Patriot-torjuntaohjuksia, joita voidaan käyttää niin lentokoneita kuin ohjuksiakin vastaan, mutta ne on tarkoitus vetää maasta piakkoin. 

"Venäjä on vastuussa seurauksista" 

Venäjä aloitti viime viikolla ilmaiskut Syyriassa. Turkki varoittaa, ettei ilmatilaloukkaus saa toistua tai Venäjä on vastuussa seurauksista.

– Turkin asevoimilla on selvät ohjeet. Vaikka kyse olisi linnusta, sen matka pysäytetään, Turkin pääministeri Ahmet Davutoglu sanoi.

Turkki ja Venäjä ovat pitkään olleet napit vastakkain Syyrian sodan takia. Turkki ei hyväksy Venäjän ilmaiskuja ja katsoo, että Syyrian kriisi ratkeaa vain, jos presidentti Bashar al-Assad väistyy vallasta. Venäjä puolestaan on al-Assadin kiivaimpia tukijoita.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme