Mainos
Mainos

Nepalin kansallispuistossa tuskin piilee joukkohauta

Suomalaisten asiantuntijoiden johtamissa kaivauksissa Nepalissa ei todennäköisesti löydetty sisällissodan aikaista joukkohautaa.

Professorit Helena Ranta ja Pekka Saukko tekivät tutkimuksia Shivapurin kansallispuistossa helmikuussa, ja ovat jatkaneet työtä sittemmin Helsingissä. Alustavia tuloksia esiteltiin YK:n ihmisoikeusvaltuutetun UNHCHR:n edustajalle Richard Bennettille alkuviikolla.

Loppuraportti valmistuu syksyyn mennessä.

-On epäilty, että Shivapurissa saattaisi olla joukkohauta, jonne on kätketty sisällissodassa kadonneiden ruumiita. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä, että näin olisi, kommentoi Helsingissä vieraillut Bennett.

Bennett kuitenkin korostaa, etteivät kaivaukset jää turhaksi reissuksi. Väitetty hautapaikka oli joka tapauksessa tutkittava, ja paikalliset saivat suomalaiseksperteiltä arvokasta oppia.

Ja joukkohautaepäilyjä voi tulla lisää. Yli kymmenen vuotta raivonneessa sisällissodassa sai surmansa arviolta 13 000 ihmistä, ja tuhansia joutui kadoksiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme