Mainos
Mainos

Netanjahu määräsi itse ennenaikaiset vaalit – suosio silti vajoamassa

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei tainnut aavistaa, miten tiukoille hän joutuu, kun määräsi joulukuussa ennenaikaiset parlamenttivaalit. 

Viikko ennen vaaleja julkistetut kyselyt kertovat, että keskustavasemmistolainen sionistiunioni on oikeistolaisen pääministeripuolue Likudin edellä, uutisoi englanninkielinen Haaretz-lehti. 

Likudin kannatus on perinteisesti ollut vahvaa tietyn pienituloisen joukon keskuudessa, mutta ainakin osa kannattajista näyttää nyt empivän. 

Toista tietä etsitään 

Ulkopolitiikka on Israelissa perinteisesti tärkein vaaliteema. Rinnalle on kuitenkin kirimässä joukko sisäpoliittisia kysymyksiä. 

Tutkija Mari Neuvonen Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että maassa on viime vaaleista lähtien virinnyt maltillinen suuntaus, jossa halutaan sopia naapureiden kanssa ja keskittyä Israelin talouteen ja työllisyyteen.  

-Netanjahu on ollut pitkään vallassa. Nyt näyttäisi olevan kysyntää sille, että koetettaisiin jotain toista tietä. 

Kovaa ulkopoliittista linjaa ajavan Netanjahun vahvin vastustaja vaaleissa on työväenpuolueen johtaja Isaac Herzog. Netanjahua kymenisen vuotta nuorempi asianajaja lukeutuu Israelin "siniverisiin": hän on entisen presidentin poika ja kuuluisan rabbin pojanpoika. 

Herzog on liittoutunut sionistiunionin puitteissa keskustalaisen ex-oikeusministerin Tzipi Livnin kanssa. Kaksikko muun muassa kannattaa rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa.  
  

Irania pelätään  

Vaalien suuria kysymyksiä on Iranin pelko. Irania pidetään Israelissa yleisesti maan suurimpana vihollisena.  

Pääministeri Netanjahu matkasi äskettäin Yhdysvaltoihin varoittamaan kongressia Iranin ydinsopimuksen vaaroista.

Vaalitempuksi tulkittu puhematka saattoi kääntyä Netanjahua vastaan, sillä se tuli paljastaneeksi, miten kehnolla tolalla Israelin ja tärkeimmän liittolaismaan johtajan, presidentti Barack Obaman välit ovat. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme