Mainos
Mainos

Netissä jaettu kirje vaikutti osittain työleirien lopettamiseen Kiinassa

Kiina on luopunut pitkäaikaisesta työleirijärjestelmästään, eli niin sanotusta uudelleenkoulutuksesta työn kautta.  Kaikki leireillä rangaistustaan kärsivät on määrätty vapautettaviksi.

Työleirijärjestelmä on 1950-luvun peruja, jolloin valtaan noussut kommunistihallinto piti niitä keinona ylläpitää järjestystä vallankumouksen jälkeisessä kaaoksessa. Myöhempinä vuosikymmeninä leireille lähetettiin pikkurikollisia, joiden ei haluttu kuormittavan ennestäänkin ruuhkaisia tuomioistuimia.

Työleirijärjestelmä on ollut kokonaan virallisten oikeusprosessien ulkopuolella, ja leireille on voitu lähettää ihmisiä ilman minkäänlaista oikeudenkäyntiä, jopa neljäksi vuodeksi.

Leireillä tuomioitaan sovittavat ovat olleet viime lauantaista alkaen vapaita, mutta heidän ennen leirille joutumistaan saamansa syytteet tai epäviralliset tuomiot pidetään voimassa.  Näin pystytään estämään leireillä olleita haastamasta valtiota oikeuteen ja vaatimasta itselleen korvauksia.

Usein leireille lähetettyjen rikossyytteet ovat olleet hyvin kyseenalaisia. Työleireillä on ollut lukuisia toisinajattelijoita ja ihmisoikeusaktivisteja tekaistujen varkaus- tai prostituutiosyytteiden vuoksi.

Lisäksi leireillä on ollut paljon niin sanottuja tavallisia kansalaisia, joista on haluttu päästä eroon heidän jouduttuaan erimielisyyksiin maakuntansa paikallishallinnon virkamiesten kanssa.

Usein taustalla on ollut esimerkiksi kiistaa pakkolunastetusta asunnosta saaduista korvauksista. Kun paikallinen poliisi ja kunnanhallitus eivät ole tehneet asialle mitään, on asunnonomistaja lähtenyt protestoimaan Pekingiin. Päivittäin sadat ihmiset ovat hakeneet itselleen oikeutta pääkaupungissa.

Hallitus ei luonnollisestikaan ole halunnut pääkaupunkiin massaprotesteja, joten yksittäiset ihmiset on usein lähetetty takaisin kotikaupunkeihinsa. Siellä heidät on paikallisen poliisin toimesta passitettu pahimmillaan työleirille.

Hallituksen mukaan leireillä on ollut noin 100 000 kiinalaista, mutta ihmisoikeusjärjestöjen arviot ovat moninkertaiset.

Professorin avoimen kirjeen sensurointi raivostutti kansaa

Leireillä tuomioitaan sovittavat ovat olleet viime lauantaista alkaen vapaita, mutta heidän ennen leirille joutumistaan saamansa syytteet tai epäviralliset tuomiot pidetään voimassa.

Ilmapiiri Kiinassa on nyt otollisempi niin ihmisoikeus- kuin vaikkapa ympäristökysymyksistä käytävälle keskustelulle. Tähän on vaikuttanut osittain presidentti Xi:n hallinto ja sen edeltäjiään suurempi kiinnostus muutakin kuin pelkkää talouskasvua kohtaan.

Tuomioita ei tulla panemaan täytäntöön. Ainoa syy, miksi ne pidetään voimassa on se, että näin pystytään estämään leireillä olleita haastamasta valtiota oikeuteen ja vaatimasta itselleen korvauksia.

Monet politiikantukijat ovat arvelleet, että työleirien lakkauttamisten taustalla on ilmapiirin muutos Kiinassa: se on nyt otollisempi niin ihmisoikeus- kuin vaikkapa ympäristökysymyksistä käytävälle keskustelulle.

Tähän on vaikuttanut osittain presidentti Xi:n hallinto ja sen edeltäjiään suurempi kiinnostus muutakin kuin pelkkää talouskasvua kohtaan.

Sosiaalisen mediankin uskotaan muuttaneen ilmapiiriä - myös työleirien lakkauttamiskysymyksessä. Viime alkuvuodesta nimittäin Pekingin yliopiston oikeustieteen professori sekä yli sata muuta arvostettua asiantuntijaa julkaisivat netissä hallitukselle osoitetun avoimen kirjeen, jossa muun muassa vaadittiin leirien lakkauttamista.

Kirje hävisi melko pian nettisensuurin toimesta, mutta sen oli ehtinyt jo nähdä valtava määrä kiinalaisia.

Kiinalaiset netinkäyttäjät olivat raivoissaan avoimen kirjeen häviämisestä verkossa ja moni jakoi versioita omilla sivuillaan. Asiaa kommentoitiin ahkerasti myös uutissivustoilla ja blogeissa.

Nettisensuurista huolimatta asia paisui niin suureksi, että hallituksenkin oli pakko ottaa se tosissaan. Sosiaalinen media ei tietenkään ollut ainoa syy työleirijärjestelmän lakkauttamiseen johtaneeseen prosessiin, mutta myötävaikutti siihen kyllä voimakkaasti. 

Leirien lopettaminen ei tarkoita sitä, että kiinalaisten ihmisoikeudet paranisivat mitenkään merkittävästi. Leirijärjestelmän rinnalla on monenlaisia muita epävirallisia oikeusjärjestelmän ulkopuolella toimivia rangaistuskäytäntöjä. Kotiarestit ja lyhyemmät vangitsemiset esimerkiksi hotelleihin tai sairaaloihin ovat edelleen yleisiä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme