Mainos
Mainos

Nettivideot australialaisista rasisteista kuohuttavat – "Puhu englantia tai kuole!"

Australiassa on noussut jälleen kohu nettiin päätyneestä videosta, jossa humalainen nuori mies solvaa rasistisesti tummaihoista vartijaa paikallisjunassa Brisbanessa.

Kyseessä on viimeisin nettiin päätynyt video, jossa valkoihoinen australialainen rasisti haukkuu kanssamatkustajaansa julkisessa kulkuvälineessä.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu parin viime vuoden aika useita videoita tämän tyyppisistä välikohtauksista joukkoliikennevälineissä Australiassa, kirjoittaa The Guardian.

Lauantaina Facebookiin päätyneellä viiden minuutin kestoisella videolla päihtynyt nuori ryhtyy solvaamaan junassa tummaihoista vartijaa, joka on pyytänyt miestä nostamaan jalkansa istuinten päältä.

– Opi v***n englantia, koska olemme Australiassa enkä ymmärrä sinua. Onko sulla edes kansalaisuutta, huutaa nuorukainen.

Osa junan muista matkustajista kehottaa nuorukaista poistumaan junasta, mutta tämä jatkaa huutaen rasistisia herjauksiaan vartijalle, joka pysyy koko tilanteen ajan rauhallisena.

Video julkaistiin Facebookissa lauantaina. Sitä kommentoi myös nuorukainen, joka tiettävästi oli videolla esiintynyt rasisti:

– Olin humalassa, enkä muista mitään, joten lopettakaa ylireagointi. Mutta olen ylpeä, että olen valkoinen! tämä kirjoitti.

Useita tunteja myöhemmin Facebookiin ilmestyi jo hyvin erilainen kommentti.

– Pyydän todella paljon anteeksi kaikilta, joita video on loukannut. – – Mutta kuten kaikki ymmärrätte, olin v***n idiootti ja olen todella pahoillani.

Myös Australian pääministeri Tony Abbot kommentoi kohun aiheuttanutta videota toimittajille Brisbanessa.

– Minusta on epäaustralialaista solvata ihmisiä julkisissa paikoissa vain siksi, että ei pidä siitä, miltä he näyttävät tai miten he ovat pukeutuneet tai tekee oletuksia siitä, mihin he uskovat, sanoi Abbot.

Huutajina usein keski-ikäiset naiset

Australiassa on sattunut parin viime vuoden aikana useita edellisen kaltaisia välikohtauksia julkisissa kulkuvälineissä.

Sosiaalisessa mediassa julkaistut videot ovat kuohuttaneet kansalaisia. Useissa tapauksissa rasistisia solvauksia ovat viljelleet keski-ikäiset naiset.

Heinäkuussa julkaistiin video, jossa 55-vuotias nainen solvaa Sydneyn paikallisjunassa aasialaisnaista matkien hänen puhettaan ja elehtien rasistisesti. Myöhemmin nainen pyysi anteeksi ja selitti, että hänellä oli ollut takanaan rankka päivä.

Viime vuoden huhtikuussa eräs nainen ryhtyi huutamaan rasistisia kommentteja tummaihoiselle miehelle junassa Melbournessa. ”Tämä on minun v***n maani”, nainen kiljui.

Marraskuussa 2012 ranskalainen naisturisti joutui uhkailun kohteeksi bussissa Melbournessa. ”Puhu englantia tai kuole”, hänelle huudettiin. Lisäksi huutaja uhkasi leikata naisen rinnat irti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme