Mainos
Mainos

Neutriinot uhmaavat yhä Einsteinin suhteellisuusteoriaa

Tiedemaailma järkkyi alkusyksyllä, kun italialainen Gran Sasson laboratorio ilmoitti kokeidensa osoittaneen, että neutriinohiukkaset vaikuttaisivat kulkevan valoa nopeammin - vaikka sen pitäisi olla Einsteinin suhteellisuusteorian mukaan mahdotonta.

Tutkijat ovat nyt tehneet uuden kokeen poistaakseen mittausvirheiden mahdollisuuksia, ja edelleenkin neutriinot näyttäisivät uhmaavan Einsteinia.

Sekä alkuperäinen että uusi koe ovat perusasetelmaltaan yhtenevät: Sveitsissä sijaitsevasta Cern-tutkimuslaitoksesta lähetettiin neutriinosuihkuja Gran Sassoon 720 kilometrin päähän ja mitattiin matkaan kuluva aika. Uudessa kokeessa suihkuja oli kuitenkin lyhennetty ja niiden lähetysväliä pidennetty, jotta voitiin tarkistaa, johtuiko alkuperäinen hämmentävä tulos mittausvirheestä.

Uudenkin kokeen jälkeen näyttää yhä siltä, että neutriinot ylittävät valonnopeuden. Tutkijoiden mukaan kyseessä ei silti ole lopullinen vahvistus sille, että Einstein oli väärässä. Vasta osa virhemahdollisuuksista on eliminoitu, ja uusia kokeita suunnitellaan jo.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme