Mainos
Mainos

Neuvottelut Koreoiden rauhasta epäonnistuivat

Neljän osapuolen neuvottelut rauhansopimuksen aikaansaamiseksi Korean niemimaalle päättyivät tänään täydelliseen epäonnistumiseen Genevessä. Etelä-Korean edustajan mukaan osapuolet eivät pystyneet edes päättämään siitä, jatketaanko neuvotteluja tulevaisuudessa.

Kyseessä oli toinen neuvottelukierros viime joulukuussa aloitetuissa keskusteluissa, joihin osallistuvat Pohjois- ja Etelä-Korean lisäksi Kiina ja Yhdysvallat.

Neuvottelujen puheenjohtajana toiminut Kiinan apulaisulkoministeri Chen Jian vakuutti osapuolten jatkavan työtään rauhanprosessin eteenpäin viemiseksi. Pohjois-Korean valtuuskunnan johtaja oli huomattavasti pessimistisempi. -Yhdysvaltain joukkojen vetäytyminen ja rauhansopimuksen solmiminen ovat oleellisia asioita, mutta Yhdysvallat ei suostu keskustelemaan niistä. Jos emme voi keskustella näistä perusasioista, meidän ei kannata tulla näihin tapaamisiin hukkaamaan aikaamme, apulaisulkoministeri Kim Gye Gwan sanoi.

Neuvottelut katkesivat Pohjois-Korean vaatimukseen, jonka mukaan Etelä-Koreaan sijoitettujen 37000 amerikkalaissotilaan vetäytymisestä on neuvoteltava ennen kuin muita ongelmia ryhdytään ratkomaan.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat eivät hyväksyneet vaatimusta. Apulaisulkoministeri Stanley Roth syytti Pohjois-Koreaa neuvotteluhaluttomuudesta, mutta vakuutti Yhdysvaltain olevan edelleen sitoutunut rauhanprosessiin. Pohjois- ja Etelä-Korea ovat muodollisesti sodassa keskenään vuosina 1950-53 käydyn Korean sodan jäljiltä.
(STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme