Mainos
Mainos

New Yorkin joulussa kuuma omenasiideri korvaa glögin

New Yorkissa asuvilla suomalaisilla ei puutu jouluna tekemistä. Kaupungin koristelu, joulumarkkinat, musikaalit, taianomaiset jouluisat näyteikkunat ja monet muut houkutukset pakottavat enemmänkin valitsemaan minne ehtiä.

Suomalainen Annabella Daily on asunut New Yorkissa jo seitsemän vuotta. Kotikaupunkinsa joulua hän ei ole kuitenkaan päässyt viettämään kuin vasta kerran ja sekin oli vahinko.

– Oli aatonaatto ja olin jo taksissa menossa lentokentälle, kun huomasin, ettei minulla ollut passia mukana enkä löytänyt sitä mistään, en esdes kotoa, Annabella muistelee nauraen.

Daily viettää joulun miehensä Jimin ja pian yksivuotiaan Lucasin kanssa. Dailyn mukaan joulunodotus on metropolissa parasta.

– New Yorkissa on se ihanaa, että täällä voi aloittaa joulunvieton tosi aikaisin. Kaikki alkaa, kun sytytetään jouluvalot joka puolelle Manhattania, Brooklynia, Rockefeller Centerin kuuseen jo joulukuun alussa ja valojen kunniaksi järjestetään isot omat tapahtumansa.

Joka viikonloppu New Yorkissa järjestetäänkin jouluun liittyviä tapahtumia, kuten konsertteja, näytelmiä ja ynnä muuta. Manhattanilta löytyy myös kahden asuinkerroksen korkuinen joulukuusi, joka on koristeltu yli kahdella sadalla 1800-luvulta peräisin olevilla koristeilla.

Joulupäivä perheen kanssa

Yhdysvalloissa joulua vietetään virallisesti joulupäivänä, joten jouluaatto on vielä kiireistä lahjaostosaikaa kaupoissa.

Daily odottaa joulua innolla, sillä hän aikoo tehdä perheensä kanssa kaikki New Yorkin klassiset jutut ja hieman enemmän.

– Me aloitetaan meidän päivä menemällä Radiocity Music Hallin Chistmas Spectacularin aamunäytökseen, minkä jälkeen menemme katsomaan kuuluisan Rockefeller Centerin joulukuusen.

Vegaanijoulupöydässä pääosissa jälkiruoat

Perinteisesti amerikkalaiseen joulupöytään kuuluu paistettu kalkkuna, mutta Daily on vegaani, joten joulupöydästä on improvisoitu pois liiat eläinkunnan tuotteet.

– Olemme onnekkaita, sillä Jimin vanhemmat asuvat New Yorkissa, joten he kokkaavat joulupäivän aterian.

Dailylla on kuitenkin muutama suosikki mitä hän odottaa joulupöydästä eniten.

– Täytetty kurpitsa on mahtava vegaani jouluruoka. Joulureseptit ovat muutenkin mahtavia, mutta mielestäni joulupöydän kruunaa jälkiruoat! Esimerkiksi aprikoosi-manteli –tortut, erilaiset joulukakut ja piparkakkutaikina, johon laitetaan tryffeliä, Annabella kertoo.

Dailyn perhe olisi halunnut mennä kuuntelemaan joululauluja Greenwich Villagessa sijaitsevaan Suomikirkkoon, mutta aikataulut eivät joustaneet.

– Onneksi pääsemme kuuntelemaan näyttelijöiden lukemia joulutarinoita muun muassa Housing Works -kirjakaupassa Sohossa ja tietenkin menemme katsomaan kaikki ihanat jouluikkunat. Kun aurinko laskee, niin menemme vielä joulumarkkinoille juomaan kuumat omenasiiderit. Sitä juodaan Amerikassa glögin sijasta.

Suomeen jouluksi Daily ei myönnä kaipaavansa. Seuraava reissu synnyinmaahan saattaakin olla vasta ensi kesänä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme