Mainos
Mainos

New Yorkin kaduilla kaikuu: En saa henkeä

En saa henkeä, huutavat mielenosoittajat New Yorkin kaduilla. Ne olivat tummaihoisen Eric Garnerin viimeiset sanat.

Garner kuristui valkoisen polisiin koviin otteisiin ja hän kuoli vammoihinsa sairaalassa New Yorkissa viime kesänä. Garnerin rikos oli laittoman tupakan myyminen. 

Kuristusvideo on levinnyt nopeasti mediassa ja oikeuden eilinen päätös jättää syyttämättä poliisia on vihastuttanut eri puolella maata.

Osa mielenosoittajista tukki jo toista iltaa liikenteelle elintärkeän Brooklynin sillan ja useita Manhattanin katuja. New Yorkin lisäksi mielenosoituksia järjestetään muun muassa Chicagossa, Bostonissa ja Washingtonissa. 

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo New Yorkista, että mielenosoittajat huutavat kaupungin kaduilla kuolleen miehen viimeisiä sanoja: "En saa henkeä!"

Protesteissa on kyse kasvavasta epäluottamuksesta yhdysvaltain poliisivoimiin ja kieltäytyminen rasismille.

Fergusonin Michael Brownin ampumisen jälkeen Yhdysvalloissa tullut julki useita tapauksia, joissa valkoinen poliisi ei ole joutunut vastuuseen mustaa väestöä kohtaan harjoittamista ylilyönneistä.

Yhdysvalloissa poliisi saa myös käyttää poikkeuksellisen paljon voimaa pidätyksissä ja aina, kun kokee itsensä uhatuksi. Kansa nykyinen systeemi alkaa kuitenkin riittää ja kaduilla halutaan muutosta. 

Presidentti Barack Obama on ehdottanut ratkaisuksi poliisien pakkoa kantaa varusteissaan kameroita. Myös New Yorkin pormestari määräsi tänään parikymmentä tuhatta poliisia jatkokoulutukseen.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme