Mainos
Mainos

New Yorkin uskomaton vankilapako: Nämä seikat ihmetyttävät

Murhasta tuomitut 48-vuotias Richard Matt ja 34-vuotias David Sweat tekivät sunnuntaina historiallisen vankilapaon Clintonin korkean turvatason vankilasta New Yorkin osavaltiossa. 

Kukaan ei ole onnistunut pakenemaan osavaltion suurimmasta vankilasta koko sen 170-vuotiaan historian aikana. 

Suunnitelmallinen pako on aiheuttanut massiiviset etsintäoperaatiot ja kolme päivää kateissa olleita miehiä etsitään nyt kolmesta maasta helikopterien, poliisikoirien ja 250 poliisin voimin. Mattin ja Sweatin elokuvamainen pako on herättänyt runsaasti kysymyksiä. 

Työkalut

Vierekkäisiin selleihin sijoitetut Matt ja Sweat pääsivät pakoon leikkaamalla aukon vankilan terässeinään. 

New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo kertoi maanantaina, että vangeilla on täytynyt olla apuri, sillä ilman apua vangit eivät olisi voineet saada pakoon tarvittavia työkaluja.

Kuvernöörin lausunnon jälkeen viranomaiset ovat kuulustelleet vankilatyöntekijää, jonka epäillään olleen osallinen miesten pakoon.

Tapauksesta erikoisen tekee myös se, että Matt ja Sweat ovat onnistuneet pitämään terässeinään tekemänsä aukon sekä aukosta irrotetut materiaalit piilossa.

Ennen lähtöään karkurit huijasivat vartijoita vielä laittamalla peiton alle vaatteita, jotta vartijat luulisivat heidän nukkuvan.

Pakomatka

Leikattuaan aukon terässeinään karkurit kulkivat vankilan putkistoja pitkin muurien ulkopuolella sijaitsevaan viemäriaukkoon. Vielä on epäselvää, miten Matt ja Sweat ensinnäkin tiesivät vankilan labyrinttimaisen putkiston reitit.

On myös kummallista, että miehet olisivat onnistuneet leikkamaan terässeinän ilman ääntä. Kuuliko joku heidät? Ja jos kuuli, niin miksei paosta tehty välittömästi ilmoitusta?

Kuvernööri Cuomo on New York Timesin mukaan sanonut, että muut vangit kiistivät kuulleensa tai nähneensä mitään.

–He kaikki nukkuvat sikeästi, Cuomo totesi irvaillen.

Vapaus

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Matt pakenee vankilasta. Kuvernöörin mukaan hän on paennut vuonna 1989 Erien vankilasta, minkä jälkeen Matt sai lisätuomioita ja hänet siirrettiin korkean turvatason vankilaan Elmiraan. 

CNN:n haastatteleman turvallisuusasiantuntijan Tom Fuentesin mukaan miehet ovat kylmäpäisiä murhaajia, jotka pitävät kiinni vapaudestaan kaikin keinoin.

–Se tarkoittaa sitä, että he olisivat voineet vallata paikallisen talon, tappaa sen asukkaat, varastaa heidän autonsa ja ajaa sillä läpi Yhdysvaltojen ennen kuin viranomaiset edes huomaisivat heidän olevan kateissa. 

Vankien pako on herättänyt pelkoa pienessä Kanadan rajan tuntumassa sijaitsevassa Dannemoran-kaupungissa. NBC News-uutiskanavan haastattelema Paula Ashley kertoi olevansa järkyttynyt tapauksesta.

–Onko tämä joku vitsi? Tämä on hyvin pelottavaa. Kaikki tapahtui pihapiirissäni, jossa poikani leikkivät.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme