Mainos
Mainos

New Yorkissa valmistaudutaan historian pahimpaan lumimyrskyyn: ”Pysykää kotona”

Lumisade on jo tavoittanut New Yorkin ja osan maan itärannikosta.

Pyry on aiheuttanut aamun mennessä tuhansia lentoperuutuksia ja pahin on luvassa vasta iltapäiväksi. 58 miljoonaa amerikkalaista valmistautuu historiansa pahimpaan lumimyrskyyn suojaamalla ikkunoita, valmistautumalla sähkökatkoihin ja linnoittautumalla koteihinsa.

Noin 90 senttimetriä lunta ja tuulta 80 kilometriä tunnissa, ennustaa kansallinen sääpalvelu. Ei tarvitse olla edes miljoonakaupungissa, kun ymmärtää, että se on paljon yhden päivän aikana.

Tuhansia lentoja on peruttu jo ennakkoon. Myös Finnair on ilmoittanut peruvansa New York-Helsinki –väliset lentonsa maanantain ja tiistain aikana.

– Viestini newyorkilaisille on, että valmistautukaa pahimpaan mitä olemme koskaan kokeneet, sanoi kaupungin pormestari Bill de Blasio eilen illalla tiedotustilaisuudessaan.

Ihmiset rynnistivät hyvissä ajoin sunnuntai-iltana ruokakauppoihin hamstraamaan ruokaa. Samanlaisen reaktion odotetaan jatkuvan myös maanantain, sillä myräkän ennustetaan kestävän kaksi päivää. Myrskyllä on nimikin, Juno.

New Yorkin katuja suolattiin kuluneena päivänä.

– Edellisen kerran, kun pormestarin tasolta tuli tällaista varoitustekstiä säästä, alkoi Sandy-myrsky, muistelee paikallinen Stanley Williams MTV Uutisille.

Sähkökatkoja, lautoja ikkunoiden suojaksi

Lumiryöppyjen odotetaan tulevan voimakkaina puuskina. Puuskien vuoksi osa itärannikon omakotiasujista suojaa laudoilla ikkunansa. Koulut ovat vielä tänään auki, mutta huomenna todennäköisesti kiinni.

Joukkoliikenteeseen odotetaan viiveitä, paikoin sen uskotaan seisahtuvan kokoaan. Katujen kunnossapitäjät on hälytetty töihin pidempiin työvuoroihin.

– Jos saamme lähes metrin lunta kaupunkiin, se on isoin haaste urallani, sanoo New Yorkin katujen kunnossapitäjä.

Kaupungin mukaan isolle lumimassalle ei ole paikkaa, minkä takia se aiotaan sulattaa koneiden avulla vedeksi ja laskea mereen.

New Yorkin pormestari on kehottanut ihmisiä pysymään poissa autoistaan ja valmistautumaan sähkökatkoihin.

New Yorkin edellinen lumiennätys on vuodelta 2006, kun kaupunkiin satoi noin 70  senttimetriä lunta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme