Mainos
Mainos

Nigeriassa vakavia levottomuuksia

Nigerian presidentti Obasanjo pelkää väkivaltaisuuksien muuttuvan uskonnollisten ryhmien väliseksi kansanmurhaksi.

Muslimien ja kristittyjen väliset väkivaltaisuudet ovat kiihtyneet keskinigerialaisessa Plateaun osavaltiossa. Nigerian presidentti Olesegun Obasanjo julisti alueelle hätätilan. Presidentti Obasanjo sanoi tänään televisioidussa puheessaan, että Plateaun tilanne vaati vakavia toimenpiteitä, jotta levottomuudet eivät muuttuisi uskonnollisten ryhmien väliseksi kansanmurhaksi.

- Kristityistä ja muslimeista, jotka ennen elivät yhdessä, on nyt tullut perivihollisia, presidentti Obasanjo sanoi.
Obasanjo nimitti Plateaun johtajaksi kenraali evp. Chris Alin. Osavaltion siviilihallinto syrjäytettiin ainakin puolen vuoden ajaksi. Nigerian perustuslain mukaan maan parlamentin on vielä hyväksyttävä poikkeustila.

Myös pohjoisemmasta Kanon osavaltiosta on kuluneiden viikkojen aikana paennut tuhansia ihmisiä kristittyjen puolisotilaallisten joukkojen tapettua alueella satoja muslimeja. Punaisen Ristin mukaan viime viikolla Yelman kaupungissa musliminuorten kostohyökkäyksessä kuoli yli 30 ihmistä.

Presidentti Obasanjo pelkää, että Kanon ja Plateaun osavaltioiden levottomuudet saattavat levitä muuallekin maahan. Mellakoiden taustalla ovat paitsi maariidat, myös muslimienemmistöisten osavaltioiden päätökset kieltää alkoholijuomat myös kristityiltä.

Nigerian pohjoisosa on pääosin islaminuskoinen ja eteläosa kristitty. Osa Nigerian pohjoisista osavaltioista on ottanut käyttöön islamilaisen sharia-oikeusjärjestelmän, jonka Nigerian keskushallinto on kuitenkin julistanut maassa laittomaksi. Uskonnollisten riitojen lisäksi Afrikan runsasväkisimmässä maassa on ollut vakavia etnisten ryhmien yhteenottoja. Vuonna 1999, presidentti Obasanjon valtaannousun jälkeen alkaneissa yhteenotoissa Nigeriassa on kuollut yli 10 000 ihmisiä.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme