Mainos
Mainos

Niinistö kertoi Münchenissä unelmastaan: "Ehkä edessä onkin jotain parempaa tänä vuonna"

Presidentti Sauli Niinistö peräänkuulutti Münchenin turvallisuuskokouksessa yhteisen nimittäjän löytämistä Venäjän kanssa. Hänen unelmansa olisi se, että tänä vuonna saataisiin jatkuvien kriisiuutisten sijaan jotakin rakentavaa aikaiseksi. 

Presidentti Niinistöä osallistui Münchenin turvallisuuskokouksessa presidenttidebattiin yhdessä Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon, Liettuan presidentin Dalia Grybauskaiten, Puolan presidentin Andrzej Dudan sekä Euroopan parlamentin puheenjohtajan Martin Schultzin kanssa.

Münchenin kansainvälinen turvallisuuskonferenssi 12.-14.2.2016

Münchenin konferenssiin osallistuu noin 600 kansainvälisen politiikan toimijaa ja asiantuntijaa.

Keskustelunaiheina ovat erityisesti lännen ja Venäjän vastakkainasettelu ja Syyrian tilanne.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui tänään konferenssin Presidenttipaneeliin.

Paneelin tallenteen voi katsoa konferenssin virallisilta verkkosivuilta. Tallenne toimii MTV.fi:ssä Google Chrome -selaimella.

Keskustelun moderaattori tiedusteli Niinistöltä, mikä pitää häntä valveilla öisin.

– Ei mikään, Niinistö tokaisi. 

– En tiedä, minkä pitäisi valvottaa minua. Kun muistelen vuotta 2014, tammi-helmikuussa kukaan ei vielä tiennyt, mitä tulee tapahtumaan Ukrainassa. Viime vuonna samaan aikaan kukaan ei tiennyt tulevasta pakolaistilanteesta eikä Venäjän toimista Syyriassa. Emme tiedä, mitä on tulossa, se on se opetus, presidentti sanoi.

– Toki se voisi valvottaa öisin, mutta sijaan minulla on unelma: Voidaan miettiä, voiko jotain pahempaa vielä tapahtua, ja jos vastaus onkin ei, ehkä edessä onkin jotain parempaa tänä vuonna, jotakin rakentavaa, hän vastasi.

Venäjän suhteen Niinistö muistutti että Venäjän poliittinen vaikutuspiiri on suuri ja pysyy aina olemaan. Hän tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin eilen illalla.

– Kerroin yllätyksistä, joita olemme kohdanneet viime vuosina. Venäjä on usein ollut niihin osallisena. Pääministeri Medvedev totesi tänään, että he eivät ole aloittaneet näitä tilanteita, mutta olleet mukana. Itse asiassa Venäjä on osallisena alueella Etelä-Syyriasta Arktikselle asti. Euroopan ei tule unohtaa, että Venäjä on osallisena.

– Entä se unelma? Meidän on nähtävä vaivaa ja yritettävä sopia olevamme eri mieltä. Meidän on löydettävä pienin yhteinen nimittäjä. Se on ollut mahdollista. Se on nähty Iranin ydinohjelmassa, ehkä myös Syyrian sopimuksessa. Jotain rakentavaa pohjaa on löydyttävä, koska Venäjä tulee aina olemaan läsnä, Niinistö totesi paneelissa.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme