Mainos
Mainos

Nimilista verkkoon: Näin heikosti lääkäri havaitsee syövän

Englannissa harkitaan yleislääkärien listaamista paremmuusjärjestykseen sen perusteella, kuinka varhain he havaitsevat syövän, kertoo BBC.

Hallituksen suunnitelmissa on kehittää verkkoon ajantasainen listaus siitä, kuinka monta kertaa syöpäpotilas joutui käymään kunkin lääkärin vastaanotolla ennen kuin syöpä havaittiin ja potilas pääsi erikoissairaanhoitoon.

Yksi mahdollinen toteutustapa olisi se, että lääkärin nimen perään tulisi hoitoon pääsyn nopeutta kuvaava symboli tai väri.

Uudistuksen taustalla on terveysministeri Jeremy Huntin pelko siitä, etteivät englantilaiset pääse hoitoon tarpeeksi nopeasti. Julkisella lääkärien arvioinnilla Hunt tavoittelee hoidon laadun parantamista. Syövän aikainen diagnosoiminen on merkittävä tekijä hoidon onnistumisessa.

Britannian terveydenhuollosta vastaavan National Health Servicen tutkimusten mukaan yli neljännes niistä potilaista, joilla oli diagnosoitu syöpä, olivat käyneet yleislääkärin vastaanotolla kolme kertaa ennen kuin heidät oli siirretty erikoissairaanhoitoon.

Lääkärien mukaan julkinen listaus voi aiheuttaa sen, että potilaita lähetetetään turhaan erikoissairaanhoitoon.

Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme