Mainos
Mainos

Nizzan tragedia: Näin kansallispäivän juhla muuttui joukkomurhaksi

Epäilty mies teki ainakin 84 ihmistä tappaneen kuorma-auton iskun alle 30 minuutissa.

Ainakin 84 ihmistä on kuollut, kun kuorma-auto ajoi keskelle väkijoukkoa Nizzassa Ranskan kansallispäivän juhlissa. Noin 50 ihmistä on kriittisessä tilass.

Valkoinen kuorma-auto ajoi kovaa vauhtia Promenade des Anglaisin puistokatua pitkin ihmisjoukossa jopa kaksi kilometriä. Ranskan presidentti Francois Hollande on puhunut tapahtuneesta terrori-iskuna. 

Näin tapahtumat etenivät

Ennen kello 22.30: Iskun tekijä lähtee ajamaan valkoista kuorma-autoa Nizzan kaupungin rajojen ulkopuolella. Hän lastaa paikallishallinnon edustajan mukaan kuorma-autoon myös polkupyöränsä. Myöhemmin poliisi nimeää iskun epäillyksi tekijäksi Mohamed Lahouaiej Bouhlelin. Mies on poliisille tuttu pienistä rikoksista, mutta häntä ei ole epäilty yhteyksistä ääri-islamilaisiin järjestöihin. Mies on 31-vuotias Tunsian kansalainen, joka asuu Nizzassa.

Kello 22.00: Ranskan kansallispäivän kunniaksi järjestetyt  ilotulitukset alkavat lähellä turistikeskusta Promenade des Anglaisilla. Tapahtumaan osallistuu noin 30 000 paikallista ja turistia. Heidän joukossaan on suuri joukko lapsia.

Noin kello 22.30: Ilotulitukset lopput. Pian tämän jälkeen iskun tekijä saapuu Promenade des Anglaisille valkoisella kuorma-autollaan ja alkaa ajamaan kohti ihmisjoukkoja. Hän ehtii ajamaan noin kahden kilometrin matkan yliajaen kadulla ja jalkakäytävillä seisovia ihmisiä.

Silminnäkijöiden mukaan kuorma-auton vauhti kiihtyy mitä lähemmäksi se saapuu ihmisjoukkoa. Myöhemmin vahvistetaan, että kuorma-auto ajoi noin 90 kilometrin tuntivauhdilla.

Alue, jolla tapahtuu eniten tuhoa, sijaitsee alustavien tietojen mukaan noin 500 metrin päässä Negreso Hotellista ja turstikeskuksesta, jonka edessä ollut katu oli suljettu tapahtumaa vasten.

Kello 22.45-23.00: Poliisi ampuu kuorma-auton kuljettajan kuoliaaksi. Kuvat kaaoksesta ja paniikista alkavat levitä sosiaalisessa mediassa.

Kello 23.50: Ensimmäiset arviot kuolleiden määrästä liikkuvat noin 30 ihmisessä. 

Kello 04.00: Presidentti Hollande nimeää iskun terroristi iskuksi, johon liittyy "kaikkien väkivaltaisimpia muotoja". Hän päivittää kuolleden määrän 77 ihmiseen.

Kello 15.10: Hollande vierailee Nizzassa sijaitsevassa sairaalassa ja kertoo, että uhriluku on noussut 84 kuolleeseen ja noin 50 ihmistä on kriittisessä tilassa.

Kellonajat ovat paikallisessa ajassa. Tiedot ovat uutistoimisto Reutersin koostamia.
Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme