Mainos
Mainos

Nobelia povataan toisinajattelijalle Kiinaan

Nobelin rauhanpalkinnon ennustetaan menevän tänä vuonna toisinajattelijalle, todennäköisimmin Kiinaan. Myös venäläisiä saajaehdokkaita on nimetty ennakkoarvauksissa.

Nobel-komitea saattaisi valinnallaan kiinnittää huomiota demokratiavajeeseen ja kehnoon ihmisoikeustilanteeseen palkinnonsaajan kotimaassa, koska nyt on ihmisoikeusjulistuksen 60-vuotisjuhlavuosi.

Kiinan tunnettu toisinajattelija Hu Jia on yksi vahvimmista ehdokkaista.

- Palkinto myönnetään viimein kiinalaiselle toisinajattelijalle. Hu Jia on todennäköisin vaihtoehto - ehkä yhdessä vaimonsa kanssa, veikkaa Oslon rauhantutkimuslaitoksen johtaja Stein Tönnesson.

Hu on kampanjoinut kansalaisoikeuksien, ympäristönsuojelun ja hiv-uhrien puolesta. Hän kärsii vankeusrangaistusta kumoukselliseen toimintaan yllyttämisestä.

Kansainvälisen politiikan professori Janne Haaland Matlary uumoilee, että valinta voisi kohdistua venäläiseen toimittajaan tai ihmisoikeusaktivistiin. Hän mainitsee yhtenä ehdokkaana Tshetshenian uhrien puolestapuhujan Lydia Jusupovan.

Rauhanpalkinnon saaja julkistetaan 10. lokakuuta. Ehdolla on lähes 200 ihmistä ja järjestöä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme