Mainos
Mainos

Nobelin lääketieteen palkinto Australiaan

Nobelin lääketieteen palkinto on myönnetty australialaistutkijoille.

Australialaiset Barry J. Marshall ja J. Robin Warren ovat saaneet tämän vuoden lääketieteen Nobel-palkinnon ansioistaan mm. vatsakatarrin ja mahahaavan tutkimisessa. He ovat tutkineet vatsasyöpää ja mahakatarria aiheuttavaa helicobacter pylori -bakteeriryhmää.

Tukholman Karoliinisen instituutin Nobel-komitea valitsi australialaistutkijat palkinnon saajiksi, sillä nämä tekivät 1980-luvulla merkittävän ja odottamattoman lääketieteellisen löydön.

Krooninen gastriitti, eli mahalaukun limakalvon krooninen tulehdus, on hyvin yleinen tauti, joka esiintyy noin puolella maailman väestöstä. Se on yleensä oireeton, mutta liittyy vatsa- ja pohjukaissuolihaavatautiin sekä mahasyöpään.

Kroonisen gastriitin syy oli ollut tuntematon, kunnes vuonna 1982 Warren ja Marshall eristivät gastriittipotilaiden mahalaukusta aiemmin tuntemattoman helicobacter pylori-bakteerin. Tämän bakteerin on osoitettu aiheuttavan suurimman osan kroonisen gastriitin tautitapauksista ja siitä johtuen bakteeri-infektiolla on merkittävä rooli mm. mahasyövän syntymisessä.

Nobelin lääketieteen palkinto on arvoltaan 10 miljoonaa kruunua eli hieman yli miljoona euroa.

(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme