Mainos
Mainos

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi lähes ennätysmäärä ehdokkaita – listalla bloggarista Trumpiin ja Putiniin

Rauhannobelistin kyyhkynsiipiä on soviteltu liki ennätysmäärälle ehdokkaita uskonnollisista ja poliittisista johtajista kansalaisaktivisteihin ja sodan uhreja auttaviin vapaaehtoisiin.

Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi on tänä vuonna ehdolla toiseksi eniten ehdokkaita koko palkinnon historian aikana. Kaikkiaan 318 kandidaattia on asetettu ehdolle. Ehdokkaista 215 on henkilöitä ja 103 organisaatioita. Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan Oslossa perjantaina 6. lokakuuta.

Enemmän rauhannobelistiehdokkaita (376) on ollut vain viime vuonna.

Viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon sai Kolumbian presidentti.


Rauhankyyhkyn siipiä sovitellaan niin paaville kuin bloggarille

Nobel-lautakunta pitää ehdokkaat salassa 50 vuotta, mutta ehdokkaita nimenneet tahot voivat halutessaan kertoa ehdottamistaan kandidaateista julkisuuteen. Tänä vuonna on tiedossa, että ehdokkaiden joukkoon lukeutuvat ainakin Syyrian sodan keskellä siviilejä auttava vapaaehtoinen White Helmets -pelastusryhmä, katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus, Saudi-Arabiassa vangittu bloggaaja Raif Badawi ja yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden.

Ehdolla ovat tiettävästi myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän presidentti Vladimir Putin sekä Ranskan entinen presidentti Jacques Chirac.

Trumpin ehdolle asettanut, nimeämätön yhdysvaltalaistaho perusteli ehdokkuutta "rauhan edistämisellä vahvan ideologian kautta". Paavi Franciscuksen ehdolle nimennyt norjalaisparlamentaarikko sanoi, että paavi on "yksi harvoista Trumpia vastustamaan nousseista".

Trumpin ja erityisesti hänen asettamiensa maahantulokieltojen vastustajana tunnetun kansalaisjärjestö ACLU:n arvellaan niin ikään olevan ehdolla.

Justin Timberlakekin allekirjoitti adressin

Yksi lobatuimmista ehdokkaista rauhan Nobelin saajaksi on Syyrian sodan keskellä siviilejä suojeleva, vapaaehtoinen White Helmets -ryhmä.

Sitä tukee adressilla yli 130 organisaatiota ja suuri joukko maailman silmäätekeviä aktivisteista kulttuurivaikuttajiin. Mukana ovat muun muassa Justin Timberlake, Susan Sarandon, Pedro Almodovar ja Ridley Scott.

White Helmets on tullut tunnetuksi pelastustyöstä, jota se tekee muun muassa ilmaiskujen jälkeen siviilialueilla.

Ryhmän on arvioitu pelastaneen ainakin 60 000 ihmistä. Lahjoitusvaroin toimiva White Helmets sanoo auttavansa Syyrian sodan uhreja puolueettomasti konfliktin kaikilta puolilta. Sen toimintaa kuvaava elokuva palkittiin parhaan lyhytdokumentin Oscar-palkinnolla helmikuussa.

Ryhmä oli ehdolla rauhanpalkinnon saajaksi jo viime vuonna. Tuolloin palkinto myönnettiin Kolumbian presidentille Juan Manuel Santosille hänen ponnisteluistaan rauhansopimuksen aikaansaamiseksi Farc-sissien kanssa.

Ehdotusoikeus tuhansilla ympäri maailmaa

Oikeus ehdokkaiden esittämiseen on tuhansilla ihmisillä ympäri maailmaa. Ehdokkaita voivat asettaa muun muassa aikaisemmat Nobel-voittajat sekä osa poliittisista päättäjistä ja akateemikoista.

Ehdokkaita voivat asettaa muun muassa aikaisemmat Nobel-voittajat sekä osa poliittisista päättäjistä ja akateemikoista.

Nobelistin tittelin lisäksi rauhanpalkinnon saaja pokkaa tänä vuonna noin 944 000 euroa. Palkintovarat tulevat Nobel-palkinnon perustajan, ruotsalaisen Alfred Nobelin, perustamalta säätiöltä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme