Mainos
Mainos

Noitana 300 vuotta sitten tuomittu saa uuden oikeudenkäynnin

Liki 300 vuotta sitten noitana mestattu italialainen Maria Bertoletti Toldini saa juttunsa uudelleen oikeuteen, kertoi brittilehti Guardian. Piskuisen, Italian Alpeilla sijaitsevan Bretonicon kunnanvaltuusto päätti taannoin, että Toldini ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Toldinia syytettiin aikanaan muun muassa useista lapsien murhista, jumalanpilkasta ja vääräoppisuudesta. Syytteiden mukaan 60-vuotias lapseton leskirouva muun muassa tappoi viisivuotiaan lapsen heittämällä hänet kiehuvaan juustokattilaan.

Asiaa ajavan paikallisen kulttuuriministerin Quinto Canalin mukaan vääryydet on korjattava, onpa niiden tekemisestä sitten satoja vuosia tai ei.

Italian noitavainoja laajasti tutkineen tanskalaisen tutkijan Louise Nyholm Kallestrupin mukaan Canali on väärässä.

– Kyse on historian ymmärtämisestä väärin. Totta kai hän oli uhri, mutta niin olivat monet muutkin. Tuolloin tuomittiin paljon ihmisiä rikoksista, joita ei nykyään pidetä minään, Kallestrup muistutti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme