Mainos
Mainos

Nokian halpapuhelin Isisin pommintekijöiden suosikki

Nokia 105 -kännykkää markkinoidaan kestävänä ja edullisena puhelimena, joka on varustettu erityisen hyvällä akunkestolla. Puhelin on noussut myös Isis-järjestön suosikiksi, uutisoi NBC.

Isisin käyttämää aseistusta tutkinut Conflict Armament Research (CAR) -ryhmä on tehnyt selvityksen, jonka mukaan järjestö suosii Nokia 105 -puhelinta etälaukaistavien pommien osana.

105-malli on yksi Nokian valmistamista halpapuhelimista. Sen hinta liikkuu noin kahdessakymmenessä eurossa. Nokian puhelintoiminnoista vastaava Microsoft markkinoi puhelinta sen kestävyydellä sekä hyvällä akunkestolla.

Puhelimessa itsessään ei ole mitään ominaisuuksia, jotka tekisivät puhelimesta erityisen soveltuvan pommin osaksi. Pommintekijälle riittää, että puhelimessa on värinähälytys, joka laukaisee kotitekoisen räjähteen kun puhelimeen soitetaan.

CAR:in toiminnanjohtaja Jonah Leff kertoi NBC:n haastattelussa, että Nokian puhelin on todennäköisesti valikoitunut Isisin suosikiksi juurikin hyvän saatavuutensa sekä edullisen hintansa vuoksi.

– He ovat todennäköisesti keksineet keinon hankkia näitä peruspuhelimia suuren määrän joko ostamalla tai varastamalla, hän sanoi.

Jos Isis on onnistunut saamaan käsiinsä suuren määrän yhtä puhelinmallia, järjestön on helppo kehittää tehokas ja nopea pomminrakennusprosessi sen ympärille.

– Ihmisiä, jotka kouluttavat Isis-taistelijoita rakentamaan pommeja on hyvin rajallinen määrä. Nämä ihmiset ovat virtaviivaistaneet pomminrakennustekniikkansa juuri tämän kyseisen puhelinmallin avulla.

CAR:in mukaan Isis on valmistanut ja hyödyntänyt kotikutoisia räjähteitä rintamalinjoillaan lähes teollisessa mittakaavassa. Ryhmän selvityksen mukaan Isisin tienvarsipommit ovat surmanneet suuren määrän siviilejä ja sotilaita.

Yhdistyneiden kansakuntien mukaan Isis on tappanut Syyriassa ja Irakissa yli 18 000 ihmistä tammikuun 2014 ja lokakuun 2015 välillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme