Mainos
Mainos

Nopeimmat hakijamaat Euroopan unioniin 2003?

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi ehdottaa edistyneimpien EU-hakijamaiden jäsenyysneuvottelujen valmistumista ensi vuoden loppuun mennessä.

Vuonna 2004 uusien jäsenmaiden tulisi ehdotuksen mukaan voida osallistua EU:n parlamenttivaaleihin. EU:n Göteborgin-huippukokouksen on määrä hyväksyä loppupäätelmänsä tänään. EU ei ole vielä nimennyt todennäköisiä ensimmäisiä uusia jäseniä.

Hakijamaita kehotetaan jatkamaan työtä jäsenyysvalmistelujen parissa, vahvistamaan hallintoa, oikeusjärjestelmää ja turvaamaan vähemmistöjen oikeudet.

EU ei vielä tässä vaiheessa nimeä todennäköisiä ensimmäisiä uusia jäseniä, mutta mainitsee erityisesti ne maat joilla ei ole mahdollisuuksia liittyä ensimmäisessä aallossa.

Hakijamaiden joukosta jälkeen jääneille Bulgarialle ja Romanialle lupaillaan erityistä tukea. Turkki, joka on tunnustettu hakijamaaksi mutta jonka kanssa ei vielä neuvotella, saa Ruotsin ehdotuksessa myös oman maininnan. Turkkia kehotetaan edelleen jatkamaan ihmisoikeuksien vahvistamista ja EU-sopeutusohjelmansa toteuttamista.
(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme