Mainos
Mainos

Video: Nordean johtoa tentataan verokysymyksistä – "Eikö teitä hävetä?"

Pankkikonserni Nordea pitää parhaillaan Tukholmassa tiedotustilaisuutta, jossa se aikoo käsitellä bisneksiään Luxemburgissa ja Venäjällä.

Tiedotustilaisuuteen osallistui Nordean suomalainen konsernijohtaja Casper von Koskull, pankkien välisen tukkumyynnin johtaja Erik Ekman ja varallisuusjohtaja Snorre Storset.

Nordean mukaan pankki ei tue verojen välttelyä eikä kannusta asiakkaitaan siihen. Pankki kertoo tekevänsä kaikkensa takaakseen, että asiakas maksaa veronsa sille valtiolle, jolle ne kuuluvat, mutta lopulta verojen maksaminen oikeaan valtioon on aina asiakkaan vastuulla. Aloite offshore-yhtiöiden perustamiseen on siis tullut aina asiakkailta.

– Olemme vain auttaneet asiakkaitamme, emme laskuttaneet heitä, Storset sanoi tiedotustilaisuudessa.

Von Koskull painotti, että Nordealla ei ole enää mitään suhdetta panamalaiseen Mossack Fonseca -yhtiöön.

– Offshore-yhtiöt ovat todellisuutta kansainvälisessä bisneksessä. Niitä käytetään laajasti monilla aloilla. Meidän täytyy tietää syy niiden perustamiselle ja varmistaa, että lakeja ja säännöksiä noudatetaan niiden käytössä, von Koskull sanoi.

– Osa veroparatiiseissa toimivista yrityksistä toimii täysin laillisesti ja niiden toiminta on osa kansainvälisten yritysten rahoitushankkeita.

He kuitenkin myönsivät, että yhteistyössä toimineita lakifirmoja on ollut useampi kuin yksi.

Nordea kertoi menettäneensä vuonna 2009 noin 4000 asiakasta, kun pankki tiukensi käytäntöjään asiakkaiden varojen siirtämisessä veroparatiiseihin.

Kolmikolta kysyttiin myös hävettääkö heitä olla Nordealla töissä paljastusten jälkeen.

– Ennen kuin voin tuntea häpeää, minun täytyy tietää mitkä faktat todella ovat, eikä luottaa huhuihin. Otan tämän asian erittäin vakavasti, olen vihainen ja pettynyt. Olen kuitenkin ylpeä työskennellessäni Nordealla, von Koskull sanoi.

Asiakkaille perustettu satoja veroparatiisiyhtiöitä

Nordea on joutunut kritiikin kohteeksi, kun niin sanotuissa Panaman papereissa paljastettiin muun muassa, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004–2014.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT paljasti eilen, että Nordea lainasi kolme miljardia kruunua rakennushankkeelle Moskovassa. Rahat ovat SVT:n mukaan päätyneet postilaatikkoyhtiöiden ketjun kautta kazakstanilaiselle oligarkille Serzhan Zhumashoville, joka kuuluu Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin lähipiiriin. Nazarbajev on johtanut maata vuodesta 1989.

Nordea vetosi pankkisalaisuuteen eikä kommentoinut tietoa.  
Panaman paperit vuodettiin panamalaisesta Mossack Fonseca -lakifirmasta. Nordea on kertonut lopettavansa kaiken yhteistyön firman kanssa.Nordean tiedotustilaisuus 7.4.2016Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme