Mainos
Mainos

Norja alkaa romuttaa perinteistä radioverkkoa

Norja aloittaa tänään maailman ensimmäisenä siirtymisen kohti kokonaan digitaalista radiota. Aamupäivällä suljetaan ensimmäiset lähettimet maan pohjoisosasta lähtien. Perinteiset radiolähetykset korvataan vuoden loppuun mennessä DAB-tekniikalla. 

Muutosta perustellaan tekniikan kehittymisellä. DAB-radion kuuluvuus on parempi, ja kuulijat voivat kelata taaksepäin kuunnellakseen ohjelmia, jotka menivät ohi, viranomaiset perustelevat. Lisäksi hätätiedotusten lähettäminen on helpompaa. DAB-tekniikalla radiotaajuuksille mahtuu myös selvästi enemmän asemia.  

Haittapuoli radion kuuntelijoille on se, että vanhat radiot muuttuvat hyödyttömiksi.  

Norjalaiset eivät ole muutoksesta kovin innostuneita. Dagbladet-lehden kyselyssä joulukuussa vain 17 prosenttia vastaajista kannatti uudistusta. Autoista vain noin joka kolmannessa on tällä hetkellä DAB-radio. Radion saa kuulumaan lisälaitteella, mutta sellainen maksaa 1000 - 2000 kruunua (110-220 euroa). Vaihtoehto on hankkia kokonaan uusi autoradio. 

Norjan hanketta on perusteltu myös maantieteellä. Vuoristoisessa maassa on hankalaa saada radiota kuulumaan kaikkialla hyvin.  

Suomessakin on kokeiltu digitaalisia radiolähetyksiä, mutta hanke ei ottanut tulta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme