Mainos
Mainos

Norja ja Islanti sopivat puolustusyhteistyöstä

Islanti on Naton jäsenmaa, mutta maalla ei ole omia puolustusvoimia. Islannin ja Norjan sopimus koskee ennen muuta rauhanaikaista yhteistyötä.

Norja ja Islanti ovat allekirjoittaneet Oslossa sopimuksen puolustusyhteistyöstä. Sopimuksen mukaan Norjan ilmavoimien hävittäjät ja Norjan laivaston alukset ryhtyvät partioimaan Islannin lähialueilla.

Islannin ulkoministeri Valgerdur Sverrisdottir huomautti Oslossa, että puolustussopimus Yhdysvaltojen kanssa ja sotilasliitto Naton turvatakuut ovat edelleenkin saarivaltion puolustuksen kulmakivet.

Islannin ja Norjan sopimus koskee ennen muuta rauhanaikaista yhteistyötä koulutuksessa sekä etsintä- ja pelastusoperaatioissa samoin kuin merialueiden valvonnassa.

Islanti on jo aiemmin solminut samanlaisen sopimuksen Tanskan kanssa.

Islanti on Naton jäsenmaa, mutta maalla ei ole omia puolustusvoimia. Lähellä Reykjavikia sijaitsevassa Keflavikin lentotukikohdassa oli amerikkalaisia joukkoja viime vuoteen asti, mutta sittemmin amerikkalaiset ovat luopuneet tukikohdasta.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme