Mainos
Mainos

Norja ja Ruotsi luopumassa lihantuontikielloista

Norjan ja Ruotsin kiellot suomalaisten liha- ja meijerituotteiden yksityiselle tuonnille saatetaan kumota jo tämän viikon aikana.

Tullin tehotarkastus, löytyykö kinkkuleipiä

Ruotsin hallitus käsittelee tuontikieltojen purkua torstaina. Norjan maatalousministeri Bjarne Håkon Hansen sanoi tänään Oslossa, että Norjakin harkitsee kieltoa uudelleen EU:n eläinlääkärikomitean suositusten perusteella.

Hansen ja hänen ruotsalainen kollegansa Margareta Winberg korostivat STT:lle, ettei kummallakaan maalla ole mitään intoa lietsoa pohjoismaista kauppasotaa. Ministerit osallistuivat Oslossa Pohjoismaiden neuvoston ympäristöaiheiseen konferenssiin. Ministerit keskustelivat asiasta eilisiltana, ja olivat yhteydessä myös maatalousministeri Kalevi Hemilään.

Winbergin mukaan Ruotsin maatalouslaitos ylitti toimivaltansa päättäessään tuontikiellosta. Maatalousministeriö selvittää asiaa, minkä jälkeen hallitus ottaa kantaa kiellon purkamiseen. Winberg ei halunnut sanoa kuinka pian tämä päätös voisi syntyä. Suomessa on puhuttu vastatoimista, ellei kieltoja pian pureta.

Norjan Hansen puolestaan varoitti suomalaisia ryhtymästä kauppasotaan esimerkiksi kieltämällä norjalaislohen tuonnin. Hän vakuutti, että Norjan hallitus haluaa palauttaa normaalit kauppasuhteet mahdollisimman pian.
-Luotamme suomalaiseen lihaan, emmekä epäile sen puhtautta. Mutta Norjassa ammatti-ihmiset epäröivät saksalaista lihaa, ja Suomessa voi olla markkinoilla saksalaislihaa jota norjalaiset voivat tuoda mukanaan.

Tiistain vastaisena yönä Norja löyhensi tuontikieltoa pohjoismaista, Sveitsistä ja Itävallasta. Hansenin mukaan muitakin muutoksia saatetaan tehdä. Lähinnä on tarkoitus sallia kaupallinen tuonti Espanjasta, Portugalista, Kreikasta ja Saksasta. -Työskentelemme järjestelmällisesti kaikkien rajoitusten purkamiseksi, vakuutti Hansen.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme