Mainos
Mainos

Norja kiristämässä karkotussäädöksiään

Norjan hallitus haluaa ulottaa karkotussäädökset koskemaan myös rikoksesta epäiltyjä ulkomaalaisia. Useat ihmisoikeusjärjestöt vastustavat ehdotusta.

Norjan poliisi kannattaa ulkomaalaisten karkotussäädösten kiristämistä.


Norjan hallitus aikoo tiukentaa karkotussäädöksiä. Ulkomaalainen voitaisiin hallituksen esityksen mukaan karkottaa pelkän rikosepäilyn perusteella ilman, että asiaa olisi käsitelty tuomioistuimessa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet ehdotusta kovin sanoin, kertoi Norjan radio tänään.

-Hallitus aikoo ottaa epätasa-arvoisen menettelyn käyttöön ja hyödyntää 11. syyskuuta jälkeen vallinnutta pelkoa tiukempien säädösten toteuttamiseksi, sanoi Peter Eide Amnesty International -järjestöstä.

Myös mm. SOS Rasisme i Norge -järjestö on arvostellut lakiesitystä.

Ehdotuksen mukaan karkotuksen perusteena olisi aiheellinen epäily rikokseen syyllistymisestä tai suunnittelemisesta Norjassa tai muissa Schengen-maissa.

Norja on mukana rajatarkastukset sopimusmaiden väliltä poistavassa Schengen-sopimuksessa, ja siksi sen on noudatettava samoja säädöksiä kuin EU-maidenkin. EU-maat ovat yhdenmukaistamassa säädöksiään niin, että yhdestä EU-maasta karkotettu voidaan karkottaa myös toisesta EU-maasta. Arvostelijoiden mukaan Norja menee kuitenkin pitemmälle, kun se ehdottaa karkotusta ilman oikeudenkäyntiä.

Norjan poliisien ammattiliitto pitää lakiehdotusta tervetulleena.

-On korkea aika, että hallitus suhtautuu tiukemmin rikollista toimintaa harjoittaviin ulkomaalaisiin, sanoo Arne Johannesen poliisien liitosta.

(MTV3-STT-NTB-TT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme