Mainos
Mainos

Norja luopumassa rajoittavasta alkoholipolitiikasta?

Norjan hallitus esitteli tänään uuden päihteiden käytön vähentämiseen tähtäävän toimintaohjelman. Ohjelma keskittyy lähinnä siihen, kuinka tiedottaa ihmisille pitkäaikaisen alkoholinkäytön vaaroista. Hallitus näyttääkin olevan menettämässä uskoaan siihen, että Norjan olisi mahdollista toteuttaa omaa rajoittavaa alkoholipolitiikkaansa muusta maailmasta riippumatta.

-On olemassa rajat sille, kuinka itsenäistä Norjan alkoholipolitiikka voi olla maailman tilanteen puitteissa, myönsi sosiaaliministeri Magnhild Meltveit Kleppa esitellessään toimintasuunnitelmaa. Hallitus ei nimeä sen paremmin korkeita hintoja kuin aukioloaikojen rajoittamistakaan hyviksi aseiksi alkoholin suurkulutusta vastaan. Nämä ovat perinteisesti olleet eri hallitusten tärkeimpiä aseita taistelussa alkoholin väärinkäyttöä vastaan.

Salakuljettajien ystävä

Nyt alkoholin hinta on kuitenkin noussut niin korkeaksi, että pääministeri Kjell Magne Bondevikia ja hänen keskustahallitustaan on jo puolen vuoden virkakauden jälkeen kuvailtu salakuljettajien parhaaksi ystäväksi. Korkeiden hintojen vuoksi tupakan ja alkoholin salakuljetuksesta on tullut uusi, kasvava elinkeinohaara Norjassa. Hallitus on vastentahtoisesti tullut siihen tulokseen, että sen on toteutettava suurkäräjien enemmistön aiempi päätös, jonka mukaan alkoholi on saatettava entistä useampien ihmisten ulottuville. Niinpä hallitus hyväksyykin 40 uuden alkoholimyymälän avaamisen. Perusteena on se, että valtiollisten alkoholimyymälöiden lisäämisen myötä alkoholin ostaminen salakuljettajilta sekä kotipoltto menettäisivät viehätystään. Hankkeen toteutumista ei estä se, että pääministeri Bondevik - joka itse on absolutisti - on sitä vastaan. Hallitus noudattaa myös kuuliaisesti suurkäräjien enemmistön toivomusta poistaa tupakan ja alkoholin taxfree-kiintiöt ulkomaanmatkoilla, kuten Euroopan unionin maat ovat päättäneet tehdä.

Myös sosiaaliministeri Magnhild Meltveit Kleppan esitys varustaa Norjan alkoholimonopolin tuotteet etiketein, joissa varoitetaan alkoholin terveysvaaroista, on siirretty syrjään - ainakin toistaiseksi. Ratkaiseviksi muodostuivat kuluttajien lukuisat terävät reaktiot esitystä vastaan. Nyt sosiaaliministeri aikoo matkustaa Ruotsiin myöhemmin toukokuussa tutustuakseen paikallisen Systembolagetin tiedotuskampanjaan, jossa on varoitettu alkoholinkäytön terveyshaitoista. Samalla hallitus aikoo budjetoida 20 miljoonaa Norjan kruunua vuodessa alkoholin väärinkäytön vastaiseen taisteluun. Tavoitteena on vähentää alkoholinkulutusta Norjassa peräti 25 prosentilla ennen vuotta 2000.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme